Juče je u Tuzli održan sastanak na kojem je prisustvolalo 36 predstavnika fomalnih i neformalnih grupa građana i eksperti. Na sastanku se govorilo o problemima vezanim za zagađenje zraka u Tuzlanskom kantonu i njegovom štetnom uticaju na zdravlje građana i okoliš.

Prisutni su formirali “Grupu za čist zrak” koju čine predstavnici različitih formalnih i neformalnih grupa građana i eksperti, a njeno članstvo će se širiti. Grupa će koodinirano djelovati u cilju iznalaženja mogućnosti za aktivnije djelovanje nadležnih institucija i građana u cilju smanjenju zagađenja zraka.
Na sastanku su doneseni sljedeći zaključci:

1. Monitoring zraka u Tuzlanskom kantonu pokazuje prisutvo veoma visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku, koje prema mišljenima zdravstvenih eksperata imaju kratkoročne i dugoročne posledice na zdravlje osoba koje su izložene njihovom uticaju i da je neophodno hitno djelovati.

2. Problem zagađenja zraka je kompleksan i u njegovo rješavanje pored nadležnih kantonalnih institucija treba uključiti sve nivoe vlasti.

3. Do sredine sedmice će biti pripremljeni, usaglašeni i poslani zahtjevi i preporuke za Vladu TK, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kantonalne i federalne inspekcije, Grad Tuzlu i građane.

4. Plan interventnih mjerau slučajevima izuzetne zagađenosti zrakaje uopšten i neprovodiv pe je neophodno hitnu uraditi njegove izmjene i dopune. “Grupa za čist zrak” je formirala radnu grupu koja će do kraj naredne sedmice napraviti prijedlog Plana i dostaviti ga nadležnom ministarstvu i Vladi TK.

5. “Grupa za čist zrak” će kroz kontruktivni dijaloga sa nadležnim institucijama pokušati pokrenuti brzo konkretno djelovanje nadležnih institucija u cilju smanjenja zagađenja zraka, a ako bude neophodno svoje nezadovoljstvo će iskazati i na druge načine.

6. Neophodno je da nadležne institucije, privredni subjekti i građani ulože maaksimalne napore kako bi došlo do smanjenja zagađenja zraka, a sve u cilju nanošenja što manjih posledica na zdravlje građana Tuzlanskog kantona./”Grupa za čist zrak”/

 

Vaš komentar na članak: