Na području Tuzlanskog kantona u svim javnim zdravstvenim ustanovama dana 06.11.2017.godine/ponedjeljak/ u 07,30 sati započinje generalni štrajk kojeg organizuje i njime rukovodi Savez SSDM i SFBiH.

Doktori medicine i stomatologije zaposlenici javnih zdravstvenih ustanova, članovi Strukovnog sindikata Tuzlanskog kantona, kao dio Saveza strukovnih sindikata Federacije Bosne i Hercegovine, učestvuju u najavljenom generalnom štrajku organizovanog od strane Saveza.

Štrajk će se organizovati obustavom rada članova uz obavezan boravak na radnim mjestima prema utvrđenom sporazumu između poslodavaca i Sindikata o minimumu procesa rada i poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka.

Svi hitni slučajevi će biti primljeni i adekvatno zbrinuti, kao i oni pacijenti kod kojih bi ne pružanje usluge moglo da dovede do nepopravljive štete za njihovo zdravlje.Zbog toga ćemo posebnu pažnju posvetiti pravilnoj trijaži, uz najstručnije kadrove i timove.

U službi Hitne medicinske pomoći, Zavodu za javno zdravstvo i transfuziologiji štrajk nije dozvoljen.
Osnovni i jedini zahtjev zbog čega je organizovan štrajk je potpisivanje Kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije na Federalnom nivou od strane Ministarstva zdravstva TK, kako bi ostvarili adekvatnu zaštitu svog radno-pravnog statusa unutar zdravstvenog sistema.

Štrajk traje do ispunjavanja zahtjeva postavljenog od strane SSSDM i SFBiH prema nadležnom Ministarstvu zdravstva TK.

MI smo odlučili reći NE omalovažavanju ljekarske struke i boriti se za dostojanstvo svih doktora u zdravstvu. Ovo nije samo naša borba. Ovo nije borba za veće ili manje plate. Ovo je borba za dostojanstvo. Borba za ostanak mladih i kvalitetnih kolega. Mi se ne borimo za sadašnji trenutak nego za budućnost zdravstva u Bosni i Hercegovini.

Na potpisivanje Kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije čekali smo godinu dana, te upozoravali na mogući štrajk, ali smo čekali s nadom da će se nešto riješiti. S obzirom da do toga nije došlo, primorani smo na ovako radikalnu akciju. ŠTRAJK NIJE NAŠA ŽELJA i molimo naše pacijente za razumijevanje i podršku, a kolege za strpljenje i istrajnost u zajedničkim ciljevima.

Još jednom apelujemo na nadležno Ministartsvo zdravstva TK i Vladu TK da potpišu Federalni Kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije čime bi prestala potreba za štrajkom, a time izbjegle neželjene posljedice za građanstvo.

Imati kvalitetnu ljekarsku uslugu dostupnu u svojoj sredini je najveće bogatstvo i poboljšanje zdravstva je preduslov za dobar život u svakom društvu./Savez SSDM i SFBiH/

Vaš komentar na članak: