SDP: Forum žena u posjeti Tešnju

Forum žena OO SDP Živinice organizovao je posjetu Tešnju, a osim članica iz Živinica put Tešnja krenule su i članice Foruma žena SDP Banovići. Ova dva foruma od prošle godine uspostavile su saradnju, koja je danas nastavljena zajedničkom posjetom Muzeju Tešanj.

Direktor JU Muzej Tešanj je Ernad Prnjavorac, a domaćin posjete bio je djelatnik Muzeja Nedžad Hadžišehić, koji je tokom posjete Starom gradu Tešanj upoznao gošće o istorijatu grada:

“Pretpostavlja se da su ovdje prvo Iliri imali svoju utvrdu, koji su kasnije porušili Rimljani. Poslije su vjerovatno Rimljani izgradili svoj refugijum. Dolaskom Slavena na prostor Balkana, tešanjska utvrda je ponovo razrušena i tek u kasnom srednjem vijeku sagrađen je oblasni dvor. Tada je Tešanj bio u sastavu srednjovjekovne Bosne i u posjedu srednjovjekovne usorske vlastelinske porodice Zlatonosović. Tešanj se u pisanim izvorima prvi put spominje 23. marta 1461. godine u jednom pismu, kojeg je rimski papa Pije II uputio vjernicima da hodočaste franjevačku crkvu sv. Jurja u Tešnju, koju je sagradio Radivoj Krstić, nudeći im za uzvrat oprost od svih grijeha. Ovo pismo se nalazi u Vatikanskom arhivu. Tešanj se iste godine spominje i u jednoj povelji od 18. septembra, kojom posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević daruje Tešanj kao krunsko dobro svom stricu Radivoju”.

Nadalje su članice Foruma žena Živinica i Banovića saznale i nove pojedinosti o nastanku ovog grada zanimljive istorije, o čemu je još Hadžišehić rekao:

“Osmanlije su zauzevši grad 1520. godine naišli na paljevine i porušene kule. Ostavili su grad u takvom stanju sve do kraja XVII stoljeća. Pohod Eugena Savojskog kroz dolinu Bosne je nanio veliku štetu bosanskim gradovima, pa i samom Tešnju. Kasaba je bila spaljena, ali Gradinu nije mogao osvojiti, iako je nanio veliku štetu. Krajem XVII st. Osmanlije su grad popravile. Tada su oni tešanjskom gradu dodali novi, odnosno donji dio grada. Grad je izgrađen najboljom zidarskom tehnikom. Jačinu grada odlikuje renovirani gornji dio grada, adaptiran na savremen način borbe, i donji dio grada iz osmanskog perioda koji je svojim sistemom dopunio snagu tvrđave. Osmanlije su prvo izgradile iz temelja Krnju kulu na mjestu nekadašnje donžon kule. Kula je 2011. godine restaurirana i data JU Muzej Tešanj kao depandans. U njoj je planirana stalna arheološka postavka koju bi činio materijal iskopan na starom gradu osamdesetih godina prošlog stoljeća”.

Osim starog grada posjećena je Eminagića konak u Tešnju, koji predstavlja jedan od najstarijih, a ujedno i najljepših objekata stambene arhitekture na području općine Tešanj i Bosna i Hercegovina. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je 2005. godine donijela odluku da je historijska građevina – Eminagića konak u Tešnju proglašen nacionalnim spomenikom BiH.

Predsjednica Foruma žena SDP Živinice Suada Hodžić Alimanović je o današnjim aktivnostima i posjeti Tešnje rekla:

“Nastojimo organizovati više ovakvih posjeta kako bi bolje upznali gradove i njihovu prošlost, a to jedino možemo na način kao što smo to danas organizovali. Sve članice su zadovojne današnjim izletom i mnogo toga smo naučili o ovmom gradu, njenim ljudima i običajima u prošlosti. Tešanj sa svojom bogatom istorijom i ostacima koji nas podsjećaju na to zaslužuje posjetu.Za realizaciju putovanja zahvalni smo općinskom načelniku dr.Samiru Kamenjakoviću”.

Tokm ljetnog perioda, sve do početka predizborne kampanje početkom septembra, Forum žena Živinica, u saradnji sa banovićkim, organizovat će još ovakvih posjeta drugim zanimljivim BH predjelima./Š.G./