OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osim privrednog značaja, pruga Brčko-Banovići nekada je bila važna i za putnički saobracaj, posebno učenike koji su iz okolnih gradova bili na školovanju u tuzlanskim srednjim školama. Mnoge generacije učenika srednjoškolaca iz Živinice putovali su vozom u Tuzlu, gdje su pohadjali razne škole.

Učenike putnike su nazivali popularno “vozari”, a vagoni su bili prepuni i rijetko se moglo naći slobodno mjesto. Medjutim, vremena su se mijenjala pa je cestovni saobraćaj odnio pobjedu, tako da danas, kada je riječ o putničkim vozovima, to je već muzejska kategorija, kao što je i danas bilo, prilikom obilježavanja 7 decenija od izgradnje pruge Brčko – Banovići.
Otpravnik vozova na 11.km, kako se popularno naziva posljednja stanica pruge do grada rudara, dao je znak u 10 sati i voz je krenuo iz Banovića ka Živinicama i dalje Brčkom, pun znatizeljnih putnika. U vagonima su se nalazili bivsi graditelji i mnogi radoznalci, koji su osjetii čari željeznice, što je u našem kantonu prava rijetkost.

Pruga Brčko-Banovići izgradjena je za nepunih 6 mjeseci, primitivnim sredstvima, ali uz veliki entuzijazam i angažman mladih iz 20 zemalja svijeta. Prvi voz natovaren banovićkim ugljem krenuo je 7.novembra 1946.godine./Š.G./

Vaš komentar na članak: