Provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma provodi se sa mnogo teškoća, tako da ima sredina gdje je taj povratak sasvim zaustavljen. Na to podsjećaju porušene i popaljene kuće u mnogim područjima, mada ima i primjera uspješnog povratka. Predsjednik Srpskog građanskog vijeća-pokret za ravnopravnost Tuzlanskog kantona Milivoje Milić je na osnovu činjenica sa terena i novozaintersiranih povratnika na području TK, a posebno opštine Živinice, sačinio Osnov za povlačenje donatoskih sredstava EU za implementaciju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Ovdje je rijče o istinskoj implementaciji Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporzuma. Država BiH je dobila toliko donatorskih sredstava da se mogla iz temelja obnoviti dva puta, te želimo da se s takvom praksom prekine i učini sve za pravu provedbu pomenutog Aneksa. U ime svih unesrećenih, prevarenih, opljačkanih, omalovaženih i diskriminisanih građana BiH, kantona i opština, ova sredstva će biti namjenski iskorištena, a radi se o 101 milion doniranih Eura“, kaže nam predsjednik SGV TK Milivoje Milić.
Predložio je novinu za koju vjeruje da će biti prihvaćena od vlasti od opštinskog do državnog nivoa, a evo o čemu je riječ:

„Da se svim povratnicima kojima se urade kuće po principu „ključ u ruke“, stavi na znanje, ukoliko žele prodati svoje nekretnine, da im je to dozvoljeno, ali donirana kuća i 500 kvadratnih metara zemljišta oko kuće, ostaju na raspolaganje dotičnoj opštini za zbrinjavanje socijalno ugroženih kategorija stanovništva“.

Neke opštine u BiH, pa i tuzlanskom okruženju, ističu kako je povratak završena priča, a u SGV TK to demantuju! Otuda potreba da se što prije pristupi povlačenju donatorskih sredstava i implementacija projekata, bez kojih nije moguće dobiti planirana sredstva. Na području opštine Živinice postoje projekti infrastrukture koja bi se gradila u povratničkim sredinama, prije svih gradilo bi se nekoliko vodovoda, a od putne infrastrukture najznačajniji je put zajedništva i pomirenja Košare-Rainci-Jeginov Lug, koje povezuju opštine Živinice i Kalesiju, te gradnju 14 kuća porodicama srpske nacionalnosti.

Novim odnosom prema donatorskim sredstvima za povratnike stavila bi se tačka na dalju kriminalizaciju donatorskih sredsatva. Istinska implementacija Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma dokazaće da obični ljudi mogu, hoće i žele živjeti na svojim vijekovnim ognjištima, bez obzira na nacionalnu pripadnost./Š.G./

Na slici: Predsjednik SGV TK Milivoje Milić

Vaš komentar na članak: