Školske svečanosti za 8.mart

Svečano je danas bilo u našim školama, u kojima su učenici pripremali programe svečanog karaktera u povodu Dana žena.Međunarodni dan žena se obilježava 8. marta, a predstavlja dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Direktorica Druge OŠ podsjetila je da se prvi put  Dan žena obilježio prije tačno 110 godine u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je Socijalistička partija Amerike donijela deklaraciju – ali samo na nacionalnom nivou. Inspirisana američkom inicijativom, Luiz Cic je predložila da se organizuje Međunarodni dan žena, da bi kasnije ovu ideju sprovela u djelo Klara Cetkin, njemačka feministkinja i komunistkinja, koja se borila za prava žena.

U Drugoj osnovnoj školi održan je prigodan kulturno zabavni program, posvećen ženi-majci.Učenici su recitovali, pjevali, igrali i veselili se, a potom su nagrađivani aplauzima za lijepe interpretacije.

Menadžemnt Druge osnovne škole pozvao je i svoje penzionisane učiteljice, nastavnice i porfesorice, a nakon održanog programa druženje i sjećanje na provedene dane u ovoj odgojno obrazovnoj ustanovi upotpunile su ovaj lijep dan i lijep povod za druženje./Š.G./