Više stotina policijskih službenika jedinica za posebne namjene i antiterorističkih jedinica Federalne uprave policije i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova izvelo je danas u poslijepodnevnim satima združenu taktičku antiterorističku pokaznu vježbu „Brzi odgovor 2016.” na lokalitetu naselja Ciljuge, općina Živinice.

Organizatori vježbe su Federalno ministarstvo unutarnjih poslova i Federalna uprava policije, a domaćin Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Ovom događaju prisustvovao je veći broj zvaničnika sa državnog i federalnog i kantonalnog nivoa, članovi Vlade Tuzlanskog kantona predvođeni premijerom Begom Gutićem, predstavnici međunarodnih organizacija, medija i brojni građani.

Cilj pokazne vježbe je da združene policijske snage Federalne uprave policije i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova prezentuju spremnost, brzinu, osposobljenost i profesionalizam u rješavanju slučaja terorističkog napada ili neke druge krizne situacije, odnosno sigurnosnog izazova na području Federacije Bosne i Hercegovine. Današnjim scenarijem vježbe je simulirano rješavanje terorističkog čina, gdje je meta napada terorističke grupe bila Termoelektrana Tuzla.

Zadatak združenih policijskih snaga bila je blokada šireg i užeg područja, lociranje i lišenje slobode članova terorističke grupe, pretraga terena u cilju pronalaska odbjeglih terorista, pružanje pomoći ranjenim policijskim službenicima, a sve to uz podršku helikopterskih jedinica iz vazduha.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je izrazio zadovoljstvo prezentiranim sposobnostima učesnika spomenute vježbe. “Ovo je redovna godišnja vježba u FBiH i ovdje se radi o tome da se pokaže opremljenost, uvježbanost i koordinacija raznih nivoa policijskih tijela u FBiH. Danas smo imali priliku da vidimo kako to sve dobro izgleda. Potrebno je da građani vide sa kakvom silom raspolažu i koja garantuje stabilnost i sigurnost države i građana”, izjavio je Izetbegović.

Vježbom je rukovodio i koordinirao direktor Federalne uprave policije, glavni generalni inspektor Dragan Lukač, dok je taktiku vježbe vodio v.d. komadant Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije samostalni inspektor Mustafa Selmanović, dok je domaćin ovog događaja bio komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona, glavni inspektor policije Fadil Šljivić./Odjljenje za informisanje Vlade TK/

Vaš komentar na članak: