g class="aligncenter size-full wp-image-13451" alt="opcina" src="http://www.zivinice.ba/wp-content/uploads/2014/04/aac3.jpg" width="620" height="351" />Danas je potpisan sporazum o saradnji više subjekata na sprječavanju nasilja nad djecom u porodicama romske populacije. Sporazum je potpisan između općine Živinice, Centra za socijalni rad, Policijske uprave Živinice, JZU Doma zdravlja Živinice, Otahari-udruženje za promociju obrazovanja romske populacije Bijeljina i GIZ-Njemačka razvojna agencija.

O najnovijem dokumentu na zaštiti djece romske populacije općinski načelnik mr.Hasan Muratović je rekao:

“Bosna i Hercegovina u okviru predpristupnih razgovora za ulazak u EU regulisano je i sprječavanje nasilja u porodici, a tu su i prava djece romske populacije. Svi potpisnici današnjeg sporazuma su preuzeli obavezu poduzimanja određenih radnji u okviru svojih ovlaštenja na sprječavanju prodaje djece, prostitucije i dječije pornografije. To podrazumjeva poduzimanje odgovrajućih sankcija protiv prekršioca, a sporzumom je precizirano koji od ovih subjekata provodi određene mjere”.

Izvršni direktr Otohari iz Bijeljine Dragan Joković je govorio o dosadašnjim aktivnostima ovog udruženja na organizovanju ljetnih škola za romsku djecu, kao i daljim zadacima:

“Godinama već radimo na obrazovanju romske djece, između ostalih i u Drugoj osnovnoj školi Živinice.Danas smo u situaciji da formiramo multidisciplinarnu radnu grupu za rješavanje negativnih slučajeva djece i njihove bezbjednosti od rođenja do 18 godine života i samo zajedno možemo postići željeni uspjeh”.

Predsatvanica Njemačke razvojne agencije GIZ Tatjana Junuzagić je istakla dugogoišnju uspješnu saradnju sa općinom Živinice, među kojima i omladinski projekat zdravstvene zaštite, te naglasila kako je među romskom populacijom raširena pojava raznih oblika nasilja nad djecom i da je po tom pitanju općina Živinice pilot projekat u BiH. Riječ je o regionalnom projektu, jer se još na ovaj način rješavaju problemi romske populacije u Srbiji, Makedoniji i na Kosovu./Š.G./

 

Vaš komentar na članak: