Srednnjoškolci obilježili Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila na svim kontinentima brojnim manifestacijama posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša u cilju zaštite prirodnih resursa, te kako bi se skrenula pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

I učenici dvije živiničke srednje škole (JU Gimnazija i MSŠ ) su iskazale poštovanje prema planeti Zemlji, prigodnim ekološkim programom obilježili su jedan od najznačajnijih ekoloških datuma. Ovogodišnji Dan planete Zemlje fokusira se na problem zagađenja okoliša plastičnim materijalima. Plastični materijali čovjekov su izum. Plastika je sastavni dio našeg življenja, pokazala se izvrsnom u gotovo nebrojenim namjenama. No priča o plastičnim materijalima ima i tamnu stranu.

Proces razgradnje izuzetno je dugotrajan, opasan po okoliš i životinje. Plastika se može reciklirati i nije joj mjesto u ekosistemu izvan funkcije za koju je namijenjena. Učinimo i sami makar i najmanji korak u očuvanju Zemlje. Ima sedam i po milijardi jedinki homo sapiensa na svijetu i kad bi svatko od nas napravio “sitnicu” Zemlja bi nam bila zahvalna. Uostalom, i nama samima je u čistom i zdravom okolišu ljepše i ugodnije.Danu planete Zemlje , prethodile su ekološke akcije ekologa iz dvije srednje škole. Na ekološkoj konferenciji u “JU Gimnazija” uz veliki broj poštovaoca prirode iznešeni su jasni stavovi o zaštiti okoliša, gdje svako iz svog djelokruga može doprinijeti da imamo što uređeniju okolinu.

Partneri ove ekološke konferencije bili su prijatelji iz NVO CISP koji su prepoznali i podržali mlade ekologe u njihovim nastojanjima da ekološki osvijeste svoje okruženje.CISP će organizovati ekološki izlet za ekologe dvije srednje škole u Zaštićeni pejzaž Konjuh./S.Noćajević/