Na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), koje je održano u Mrkonjić Gradu, 1943. godine, postavljeni su temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Svim građanima Bosne i Hercegovine upućujemo najiskrenije čestitke, sretan 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovin

Svečano obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

U povodu obilježavanja Dana državnosti 25. novembra, danas je na spomen obilježjima, na Slanoj banji, u organizacij Grada Tuzla, upriličeno odavanje poštovanja i polaganje vijenaca, na spomenik Partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. – 1995. te na groblju civilnih žrtava.

Nakon ceremonije na spomen obilježju Slana banja, u kinu Kaleidoskop, upriličena je i svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla, koju je prigodnim riječima otvorio predsjedavajući, Jozo Nišandžić:

„Dame i gospodo, poštovani vijećnici i gosti, zadovoljstvo mi je uputiti srdačne pozdrave Gradonačelniku i vijećnicima Gradskog vijeća Tuzla, predsjednicima udruženja NOR-a i učesnicima Narodno oslobodilačkog rata 1941-1945, predsjednicima udruženja i učesnicima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995“.

Po završetku svečane sjednice, u prostorijama Javne ustanove Dom penzionera Tuzla, svečano je otvoren „Dnevni centar za zdravo starenje“, koji u okviru svojih sadržaja korisnicima nudi aktivnosti likovne, muzičke, kulinarske sekcije i fitnesa, te korištenje savjeta medicinskog osoblja i socijalnih radnika. Projekat je finansiran od strane Grada Tuzla i JU Dom penzionera Tuzla.

U svom obraćanju gradonačelnik Jasmin Imamović uputio je čestitku svim građanima Tuzle i BiH, navodeći:

“Želim podsjetiti da je do zasjedanja ZAVNOBIHA došlo u antifašističkoj borbi, dakle BiH je ponovo rođena u antifašističkoj borbi i neophodno je obilježavati Dan državnosti. Naša domovina može ponovo biti istinski reintegrisa samo na principima antifašizma, jednakosti svih građana i svih naroda, ideji koje se drži cijeli civilizirani svijet, potpune ravnopravnosti među ljudima i bratstva i jedinstva. Moje mišljenje je da ne treba obilježavati samo ZAVNOBIH, nego i AVNOJ, kojim je ZAVNOBIH potvrđen, jer je BiH 1992. godine međunarodno priznata u granicama AVNOJ-a. Trebamo potencirati da je najvažnija ideja 20 stoljeća antifašizam, te da je se svi, baš svi držimo i svi jednako zagovaramo. Svim građanima Bosne i Hercegovine upućujem najiskrenije čestitke, sretan 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine“./Grad Tuzla/

Vaš komentar na članak: