Srnica: Obilježili Dan ustanka u BiH

Nizom manifestacija na području Banovića obilježen je 27.juli-Dan ustanka u Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu.Organizator manifestacije su bili SABNOR i UG Josip Broz Tito”, a proslavi su bili prisutni mnogi antifašisti Tuzlanskog kantona i šire.

Cvijeće je prvo položeno kraj spomen obilježja šehidima i palim borcima 1992.do 1995.godine u Banovićima, a potom palim partizanima Drugog svjetskog rata kraj spomen obilježja u Omazićima, Bučiku, Željovi, Selu Banovići, Treštenici i platou Srnica jedinicama Drugg korpusa Armije BiH.

Centralna svečanost održana u mjestu Srnica, koja baštini dostignuća oslobodilačkioh ratova.Prigodne govore i podsjećanje na oslobodilačke ratove održali su predstavnici grada domaćina i TK, a izveden je prigodan kulturno-zabavni program.

Govornici su podsjetili na godišnjicu oružane akcije koju su 27. jula 1941. godine izveli partizanski odredi Bosanske krajine. Oni su tada, uz pomoć seljaka iz okolnih mjesta, napali i zauzeli Drvar i Bosansko Grahovo, uništili žandarmerijske stanice Oštrelj, Manastir Rmanj, Potoke, Grkovce i razbili nekoliko manjih odreda ustaša, žandarma i domobrana koji su pokušali da od Srnetice, duž željezničke pruge, prodru u Drvar.

Kasnije, krajem jula i početkom avgusta narodni ustanak, pod rukovodstvom Pokrajinskog komiteta Komunističe partije Jugoslavije za Bosnu i Hercegovinu, je dobio masovne razmjere i proširio se na istočnu Bosnu i Hercegovinu.