SSK Konjuh: Održan Memorijalni turnir „Ahmed Muratović-Adi“

U znak sjećanja na svog nekadašnjeg člana Sportski streljački klub Konjuh danas je organizovao Memorijalni turnir “Ahmed Muratović – Adi”. Turnir je organizovan u disciplini vatreno oružje- pištolj, koji je privukao veliki broj ljubitelja ovog sporta.

Prema planu aktivnosti učesnici turnira prvo su posjetili mezar u Bašigovcima rano preminulog Ahmeda i odali mu počast učenjem fatihe. Okupljanje učesnika turnira nasatvljeno je u streljani u Ciljugama, gdje je održan čas oživljavanja sjećanja na lik i život člana kluba, rahmetli Ahmeda, koji je bio veoma aktivan i svestran u sportu , a u što su se prisutni mogli uvjeriti gledanjem dokumentarnog filma o ovom uspješnom mladom čovjeku, koji nakon gledanja, nikog nije ostavio ravnodušnim.

Film je dokumentovano predstavio Ahmeda od rođenja, odrastanja, školovanja, te učešća u raznim društveno-sportskim aktivnostima, pa tako saznajemo da je Ahmed Muratović rođen 21.decembra 1996.godine u Sarajevu, općina Centar, sin je Hasana i majke Samire. Prve godine života proveo je u rodnom gradu, a nakon dvije godine s roditeljima seli u Tuzlu, potom Živinice. Rano djetinjstvo provodi u Dubravama, gdje je 2011.godine završio osnovnu školu, a dalje je nastavio obarazovanje u JU Gimnaziji Živinice. Ahmed je ostatak svoje mladosti provodio kod roditelja u Bašigovcima.

Kao odličan učenik upisuje se na Ekonomski fakultet u Tuzlu 2015.godine.Svakodnevno je putovao od kuće u Bašigovcima do Tuzle i postizao zapažene rezultate u učenju i vanstudijskim aktivnostima. Još u osnovnoj školi, koju je završio kao učenik generacije, pokazuje sklonosti ka prirodnim naukama, ali i sportu, umjetnosti i drugim društvenim aktivnostima. Dobitnik je ogromnog broja diploma i priznanja koje je osvojio na raznim takmičenjima.Kao gimnazijalac, osim što je bio odlikaš, bio je zaštitnik svojih drugarica i drugova.Iskazao se u debatnim timovima i bio primjer poštovanja svojih profesora.

Nakon upisa Ekonomskog fakulteta u Tuzli, koji veoma uspješno pohađa, njegova inteligencija, marljivost i prodornost dolaze do punog izražaja.Svoje liderstvo upotpunjuje angažmanom u Asocijaciji studenata Ekonomskog fakuteta, gdje je biran za predsjednika Upravnog odbora. Jedan je od nosilaca projekta E4U, čija je poruka da mladi trebaju svoje znanje pokloniti našoj zemlji, ostati ovdje i graditi perspektivu. Za ovaj projekat najveće riječi hvale uputio je šef delegacije Europske unije u BiH gospodin Wigemark, koji je posjetio Ekonomski fakultet u Tuzli i u Sarajevu organizovao poseban prijem za nosioce ovog projekta. Trajno su zabilježeni Ahmedovi briljantni nastupi na TV Face i TV7, u vezi ovih aktivnosti.

Iako je bio studnet III godine, njegovo vrhunsko poznavanje informatike, engleskog i njemačkog jezika su ga napravili motornom sangom u porodici i familiji.

Osim u nauci, Ahmed se kao svestrana ličnost, za svojih samo 20 godina života, dokazao i u mnogim drugim oblastima života i rada. Bio je pravi drug i prijatelj, uvijek spreman pomoći bilo kome. Bio je omiljen među kolegama studentima, profesorima i svima koji su ga poznavali. Bio je dobar košarkaš u klubovima „ABC Basket“ i KK „Živinice“. Od malih nogu je član-poletarac Lovačkog kluba „Toplica“ Živinice, a najmlađi ocjenjivač lovačkih trofeja u BiH postao je 2011.godine.

Jedan je od osnivača prvog Futsal kluba FC „Bašigovci“, a bio je i član Airsoft kluba „ONE“ Tuzla.Svoju ogromnu ljubav prema oružju, osim lova, iskazivao je i kroz streljaštvo. Kao član Streljačkog sportskog kluba „Konjuh“ Živinice, osim na takmičenjima, svoj doprinos je dao i u akcijama na uređenje strelišta na Ciljugama, gdje je danas i održan Memorijal u njegovu čast.

Predsjednik SSK Konjuh Bećir Džinić, govoreći na otvaranju turnira, podsjetio je prisutne na postignute rezultate kluba od osnivanja do danas, u čijim redovima imaju i državne reprezentativce.Posebno je istakao Ahmedovu ljubav prema streljaštvu i akcijama koje je, zajedno sa ostalim članovima, vodio na uređenju i stavljanja u funkciju strelišta.

Počasnim plotunom i hicem u metu Memorijal „Ahmed Muratović-Adi“ otvorio je njegov otac Hasan, koji se zahvalio prisutnima i učesnicima turnira što su dali svoj doprinos oživljavanju sjećanja na sina Ahmeda.

„Hvala što ne dozvoljavate da ne blijedi sjećanje na mog sina Adija, posebnu zahvalnost dugujem predsjedniku kluba Džiniću što uspješno vodi strijelce Konjuha, koji svake godine na takmičenjima širom BiH, pa i regiji, postižu zapažene sportske rezultate. Naši mladi treba da se bave streljaštvom, jer je sigurno da je to sport, koji je od velike koristi za razvoj mlade ličnosti“.

Takmičenje je u toku, a po završetka ove sportske manifestacije, koja ima za cilja oživljavanje sjećanja na bivšeg člana SSK Konjuh, Ahmeda Muartovića –Adija, objavit ćemo najuspješnije, koji će biti nagrađeni peharima, medaljama i vatrenim pištoljem za najboljeg strijelca./Š.Gadžo/