Da svaki naučni skup ima svoje osobenosti pokazao je i IV Naučno-stručni simpozij „POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA I ZAŠTITA OKOLIŠA U FUNKCIJI RAZVOJA RURALNIH PODRUČJA“. koji se održava 18-19.05.2017.godine u organizaciji Centara za sticanje i razvoj znanja BEC Tuzla, a u suradnji sa Tehnološkim fakultetom iz Tuzle, Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka- Republika Hrvatska i Kantonalnom privrednom komorom Tuzla.

Skup su pozdravili dekanesa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli prof.dr. Vahida Selimbašić, kao i voditelj studijskog odsjeka Agronomija dr. sc. Husejin Keran, vanr. prof. koji su pozdravili učesnike skupa i zaželjeli im plodonosan rad tokom dvodnenog simpozija.

Osobenost ovog simpozija da pored eminentnih stručnjaka iz oblasti agreara učešće su uzeli i studenti završne godine studija Agronomije Tehnološkog fakulteta. To je mjesto gdje mlade kolege stiču i prva iskustva na polju nauke. Istraživanja koja su obavljena posljednih mjeseci i rezultati do kojih su došli, studenti su prezentovali na pomenutom simpoziju.

Zapaženo izlaganje na temu „Zastupljenost voćarskih, povrtlarskih i ratarskih kultura na opštini Gradačac“, imale su studentice autori rada Fatima Suljkanović i Amra Softić, sa drugim zanimljivim radovima predstavili su se i studenti Ahmed Salkić, Ensar Salkić.

Na 4. Simpoziju „POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA I ZAŠTITA OKOLIŠA U FUNKCIJI RAZVOJA RURALNIH PODRUČJA“ učešće su uzeli i eminentni stručnjaci iz okruženja Hrvatske, Srbije i Crne Gore .

Na skupu se čulo da do 2050. godine zemlju će nastanjivati oko 10 milijardi ljudi, a svjetska će privreda biti suočena sa činjenicom da treba proizvesti dovoljno hrane za cijelo čovječanstvo. Ove ciljeve moći će se ostvariti jedino povećanjem poljoprivredne proizvodnje. Drugi problem s kojima će se susresti i već se susreću zemlje svijeta su ograničeni resursi i sve manje poljoprivrednog zemljišta nasuprot većim potrebama čovječanstva.

Razgovaralo se i o perspektivnim poljoprivrednim kulturama, posebno je istaknuta ekspanzija borovnice u Bosni i Hercegovini, a svoje veliko naučno iskustvo podijelio je prof. dr Zlatko Čmelik sa izuzetno aktuelnom tematikom “Pomološka svojstva plodova nekih sorata trešnje u suvrmenim sustavima uzgoja”, sa Agronomskog fakultet Sveučilišta u Zagrebu.Skup se nastavlja danas, a predviđen je i okrugli sto na temu “UPRAVLJANJE AMBALAŽNIM OTPADOM, IZAZOVI I MOGUĆNOSTI”, gdje su svoje učešće najavili profesori sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, te EKO – ŽIVOT d.o.o. Tuzla, kao i Centar za ekologiju i energiju Tuzla./S.Noćajević/

Vaš komentar na članak: