Iako je subota (13.05.) predviđena za odmor, studenti treće i četvrte godine Agromomije sa Univreziteta u Tuzli, u pratnji svojih profesora, nisu odmarali, posjetili su 84. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

Od sjemena do kombajna – sve za agrear na jednom mjestu. Kroz svoje školovanje studenti su sticali razna znanja iz sfere poljoprivrede, a sajam je jedinstveno mjesto na kojem se može vidjeti najsavremenija mehanizacija u poljoprivredi i stočarstvu, sistemi i oprema za navodnjavanje, ponude plasteničke proizvodnje, zaštita usjeva, sistemi poljoprivrednog organizovanja, poljoprivredne zadruge i još mnogo toga na jednom kompleksu kao što je novosadsko sajmište. U biti tu su predstavljeni najsavremeniji trendovi u svjetskoj poljoprivredi, na ovome sajmu nastupilo je više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja. Posljednjih nekoliko godina broj stranih izlagača je u porastu, što najznačajniju priredbu Novosadskog sajma i najveći agrobiznis događaj u ovom dijelu Evrope, potvrđuje kao mjesto susreta ponude i potražnje, domaćih i stranih firmi.

Velika ponuda izlagača iz BiH

Izlagači iz raznih zemalja, a Bosna i Hercegovina je na 84 .Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu zemlja partner koja se predstavila na sajmu, hala jedan sa 28 poljoprivrednih i privrednih subjekata koji su na dostojanstven način predstavili privredne potencijale naše zemlje. BiH, kao zemlja partner se fokusira na sljedeće grupe proizvoda:mlijeko, mliječni proizvodi, ulje, mesne prerađevine, konditorski proizvodi, voće, povrće i njihove prerađevine, ljekovito bilje, organski poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, med, vino i alkoholna pića i ostali proizvodi iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Studenti su se posebno interesovali i razgledali najsavremenija tehnološka dostignuća u agronomiji, izložbe organske hrane, mehanizaciju, kombajne koji koštaju 700.000 € , traktori pola miliona €. Interesovali su se o novim programima zaštite i ishrane povrtlarskih, ratarskih kultura, voća i vinove loze u 2017.

Posebno interesovanje je bilo u virtualnom voćnjaku, izložbeni paviljon iz Čelopeka, Srbija.Ljubazno i stručno osoblje je bilo na usluzi u komunikaciji na svim štandovima , s kojima smo razmjenjivali mišljenja. Studenti su iskoristili priliku i posjetili turističku znamenitost Novog Sada, Petrovaradinsku tvrđavu.

Nadamo se da su studenti koji su posjetili Novosadski sajam bogatiji za nova iskustva u agrearu i agrobiznisu , posebno je važno za studente završne godine koji će za neko kratko vrijeme da se nađu na tržištu rada, a mladim kolegama sa treće godine nova iskustva koja im može biti od koristi./S.N./

Vaš komentar na članak: