Večeras je u Plavoj sali BKC Živinice održana Svečana akademija Asocijacije srednjoškolaca BiH-Lokalni tim Živinice. Prigodan referat podnijela je Maida Nuhanović, a saradnicma na podršci uručene su zahvalnice, dok su najaktivniji članovi Lokalnog tima Živincie dobili određena priznanja.

Počasna ččanica Maida Nuhanović podsjetila je o ciljevima i zadacima ove nevladine organizacije:

“Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja okuplja srednjoškolce, kao i Vijeća/Savjete učenika srednjih škola u Bosni i Hercegovini. Osnovni cilj je poboljšanje statusa srednjoškolaca u BiH kroz njihova prava i zastupanje njihovih ideja. Kroz svoje projekte Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini edukuje, povezuje, informiše srednjoškolce i upoznaje ih sa njihovim pravima. Asocijacija djeluje putem lokalnih timova u trenutno 54 lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini.

ASuBiH je osnovana 04.11.2007. godine na Osnivačkoj generalnoj skupštini u Sarajevu podrškom preko 250 srednjoškolaca, predstavnika svojih srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Inicijativu za osnivanje ovakve organizacije pored samih srednjoškolaca je pokrenula njemačka fondacija Schuler Helfen Leben (SHL) koja je i dugogodišnji sponzor i pokrovitelj svih projekata ASuBiH-a.

Do sada je Asocijacija odradila veliki broj projekata kojim je uspjela obuhvatiti preko 50 hiljada srednjoškolaca iz svih područja Bosne i Hercegovine. ASuBiH se bavila edukacijom srednjoškolaca, označavanjem važnih datuma za srednjoškolce, međusobnom upoznavanju i druženju srednjoškolaca, saradnjom sa organizacijama i srednjoškolcima iz Evrope, itd. Više o projektima našim projektima možete pročitati ovdje” rekla je Maida.

Priznanja najzaslužnijim članovima

Lokalni tim Živinice osnovan je 5.11.2013.godine i za taj period realuizovano je nekoliko značajnih projekata. Prvi članovi koji su krenuli u realizaciju projekata su Naida Nuhanović, Amina Aljić, Arif Šabanović, Samir Halilčević, Jasmina Bešić i Maida Nuhanović. Loklani tim Živinice broji 35 članova, koji su bili veoma uspješni u projektima obilježavanja međunarodnih dana srednjoškolaca, pomaganja poplavljenim područjima, dani volontiranja, dani mladih, dani bez duhanskog dima i DOnesi promjene ostani u BiH. U promociji pozitivnih priča istakla se Naida Nuhanović, koja je pročitala svoj dirljivi sasatav o profesorici Almi Šahbegović-ističući njene vrline kao stručnjaka nastave i čovjeka, koji shvata mlade.

Prisutna profesorica je uzvratila i rekla kako joj je boravak među učenicima nešto najljepše u životu:

“Ponosna sam što sam dio života ovih divnih učenika”, rekla je profesorica Alma.

Potom su Nejla Memišević i Semina Ahmetović uručili zahvalnice za uspješnu saradnju i podršku u radu firmama, pojedincima i organizacijama grada.

Istaknutim članovima tima uručena su priznanja, koja su dobili: Naida Nuhanović, Nejla Memišević, Muradija Hamzagić, Semin Ahmetović, Semir Muhić, Muamer Kadrić, Adnan Andelić, Suad Mujanović i Maida Nuhanović.

Dosadašnja koordinatorka Nejla Memišević zahvalila se na saradnji tokom niza realizovanih zadataka i projekata i poželjela je puno uspjeha u radu novom rukovodstvu. Zahvalnost na izboru za novog koordinatora Lokalnog tima Živinice uslijedala je od Adija Glavinića, koji je obećao da će nastaviti započete aktivnosti, na zadovoljstvo svih članova tima i lokalne zajednice u cjelini.

U kulturno zabavnom dijelu programa učestvovali su vokalni solista Džana Trumić i violinista Adnan Džekić./Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: