U Sali Ov Živinice danas je održana svečana sjednica posvećena Danu državnosti BiH . Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje cvijeća na spomen obilježju palim borcima narodno-oslobodilačkog rata 1941/1945.godina na Prtizanskom groblju i polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju palim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 92/95.

Na 25.novembar 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a, u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Prisutnim vijećnicima i ostalim gostima o Danu državnosti govorili su predsjedavajući Ov Živinice Hamdija Numanović i načelnik općine Živinice Samir Kamenjaković.

Predsjedavajući Numanović je u svom referatu između ostalog istakao da ako nekome nije jasno zašto treba poštovati25.novembar kao važan datum za Bih i ZAVNOBIH neka se osvrne na činjenice koje su sabrane u četiri pojma: BIH, sloboda, antifašizam, jednakost. Dok se načelnik osvrnuo na značaj uvezivanja bh Dijaspore sa našim gradom te je govorio o stvaranju uslova mladima koji bi ostali u BiH da žive i rade.

U historiji BiH ZAVNOBIH, kao događaj, zauzima visoko mjesto, jer je tada potvrđen histrorijski i politički indiividualitet BiH, multireligijska, multietnička i multikulturarna državnost državne zajednice muslimana, srba, hrvata i ostalih naroda koji u njoj žive. Danas se podsjećamo s ponosom tog dana, kada je obnovljena državnost BiH, koju je izgubila 1463.godine, padom pod upravu Osmanske carevine./Merisa Mujčinović/

Vaš komentar na članak: