Povodom 25.novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je održano više prigodnih manifestacija, a održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća Živinice, kojoj je prethodilo polaganje cvijeća kraj spomen obilježja šehidima i palim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95.godine u Gradskom spomen parku.

Svečanoj sjednici, osim vijećnika, bili su prisutni poslanici općine Živinice u Skupštini TK, a svečanost je svojim prisutvom uveličao i premijer u Vladi TK Bego Gutić.

Svečana sjednica započela je intoniranjem državne himne učenika Prve OŠ-Odjeljenja osnovne muzičke škole Živinice, a potom je prigodan referat podnijela predsjedavajuća Općinskog vijeća Živinice Samra Omić-Zoletić, koja je istakla značaj praznika kojeg obilježavamo!

“BiH je u svojoj hiljadugodišnjoj opstojnosti imala više datuma koji su predstavljali osnov za njenu egzistenciju. Zasjedanje ZAVNOBIH-a je jedan od tri najvažnij datuma! Na dan 25.novembra 1943.godine u Mrkonjić Gradu obnovljena je državnost BiH, njena hiljadugodišnja činjenica i višestoljetni državno-pravni subjektivitet u različitim državno pravnim oblicima. Bosnu Hercegovinu je 1992.godine u AVNOJ-evskim granicama priznala cjelokupna međunarodna zajednica. U svojoj političkoj i socijalnoj suštini, ZAVNOBIH je dvostuka realizacija ravnopravnosti naroda prema narodu, ali i čovjeka prema čovjeku. On je sastavni dio bosnskohercegovačke ustavne historije, a njegovi zaključci su od suštinskog značaja svakog budućeg bosanskohercegovačkog ustavnog sistema”.

Okupljenim vijećnicima, gostima i zvaničnicima da današnjoj svečanosti govorio je i općinski načelnik Asim Aljić, koji se osvrnuo na postignute rezultate, posebno one kojima će svi danas prisustvovati, a to su otvaranje fontane, mosta na rijeci Oskovi, raskrsnice na magistralnbom putu Ciljuge i sportskih objekata u bivšoj vojnoj bazi Komanči.

“Zahvaljujući sredstvima Ambasade Republike Turske u BiH i manjim učešćem budžetskih sredstava općine, danas smo dobili novi most koji će povezati mještane mjesnih zajednica Litve i Oskova. Nedavno smo uzvodno 300 metara takođe dobili novi most i time smo rješili važno pitanje u ovom dijeu naše općine. Zahvaljem se Republici Turskoj na značajnoj donaciji, a mi ćemo i dalje nastaviti sa rješavanjem važnih komunalnih pitanja na području naše općine”.

Čestitku povodom Dana državnosti BiH uputio je građanima i premijer u Vladi TK Bego Gutić:

“Svim građanima s ponosom, ali i osjećajem odgovornosti, u ime Vlade Tuzlanskog kantona i svoje lično, upućujem iskrene čestitke povodom velikog praznika naše zemlje.

Podsjećanje na dan kada je 1943. godine, Prvim zasjedanjem ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, naša domovina utemeljena kao država njenih građana i ravnopravnih naroda te potvrđen kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine obavezuje nas da poštujemo i slavimo sinove Bosne i Hercegovine koji su svoje živote ugradili u stvaranje savremene države. Oni su omogućili da živimo u međunarodno priznatoj zemlji mira i demokratije. To neka nam bude podsticaj i snaga kako bismo zajednički radili na razvoju i napretku našeg kantona i zemlje. Svi oni koji ne slave Dan državnosti BiH odriču se svoje domovine, svojih predaka”.

Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća uslijedilo je svečano otvaranje fontane iza zgrade općinske administracije, potom mosta na Oskovi, raskrsnice Ciljuge i sportskih objekata u Ciljugama-novih prostora Sportskog aerodroma Feniks, Stereljačkog kluba Konjuh i Karting kluba Živinice.

Presjecanjem vrpce most i raskrsnicu Ciljuge svečano su pustili na upotrebu premijer u Vladi TK Bego Gutić i općinski načelnik Asim Aljić. Prethodilo je obraćanje predsjednika Mjesne zajednice Oskova, Enver Aljića, koji je govorio o važnosti mosta za građanje dvije susjedne mjesne zajednice, koje su povezane kvalitetnim mostovima, a zahvalio se i Ambasadi Republike Turske u BiH i općini Živinice na pomoći prilikom gradnje mosta. Na rekonstruiranoj raskrsnici na magistralnom putu u Ciljugama, gdje je rekonstruirana i jedna ulica, govorio je općinski načelni Asim Aljić, koji je istakao da je za rekonstrukciju raskrsnice Direkcija cesta Federacije BiH uložila oko 450 hiljada KM, čime je omogućen bezbjedniji i efikasniji saobraćaj na ovoj komunikaciji./Š.G./

Na slici: Premijer Gutić i načelnik Aljić simboličnim presjecanjem vrpce  označili završetak gradnje mosta

Vaš komentar na članak: