Danas je svečano obilježen 55.rođendan općine Živinice. Odlukom Narodne skupštine Narodne Republike Bosne i Hercegovine, objavljene u „Sl. listu NRBiH“, br. 28/59, utvrđena je teritorija Općine  Živinice, čije granice nisu pomjerane ni do današnjeg dana, pa se zato 19.juni obilježava kao Dan općine Živinice.Tim povodom organizovano je više manifestacija, kao i današnja svečana akademija u velikoj sali BKC-a.

Obilježavanje 55. rođendana Općine Živinice započelo je polaganjem cvijeća kraj spomen obilježja šehidima i poginulim borcima u Gradskom parku u Živinicama, a potom nastavljeno  svečanom akademijom, na kojoj su prisutvovali i gosti iz Vlade TK, kao i podpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić.

Svečana akademija započela je intoniranjem državne himne, a čestitke povodom Dana općine uputila je predsjedavajuća Općinskog vijeća Živinice Samra Omić. U prigodnom govoru osvrnula se na potrebu intenzivnijeg ekonomskog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta, kako bi se broj nezaposlenih na području općine od 14.182 značajnije smanjio. Predsjedavajuća Samra Omić posebno je naglasila potrebu angažovanja svih na ispoljavanju solidarnosti prema poplavama ugroženim sugrađanima.

U ime Vlade TK čestitku građanima općine Živinice uputio je ministar finasija  Suad Nuhanović, a takođe i podpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, koji je istako kako mu je čast biti među Živiničanima, koji su uvijek bili u prvim redovima kada je u pitanju odbrana zemlje, pa i nedavnim poplavama, kada su pomagali, ne smao svojim sugrađanima, nego i žiteljima općina Bosanski Šamac i Šekovići.

Preko 80 malih i srednjih  preduzeća

Načelnik općine Živinice mr.Hasan Muratović  je u svom obraćanju prisutnima na svečanoj akademiji podsjetio  na postignute rezultate u posljednjih 10 godina :

„Tajna našeg ubrzanog razvoja je u jasnoj viziji koju provodimo u djelo, u novom načinu pristupa i podrške poduzetnicima, privrednicima i individualnim poljoprivrednim proizvođačima, u stvaranju povoljnijeg ambijenta za ulaganja i razvoj biznisa, što je direktno rezultiralo zapošljavanju velikog broja radnika i stvaranja jake kooperantske mreže poljoprivrednika. Zapošljavanje je kao generator razvoja stvorilo mnoge povratne efekte prema lokalnoj zajednici i zato smo danas tako uspješni. Veliki privredni subjekti, Rudnik Đurđevik i PK Dubrave, u vrijeme recesije i globalne  svjetske krize uspjeli su prebroditi tešku tržišnu i komplikovanu integraciju u sistem elektroprivrede BiH i danas su garant egzistencijalne sigurnosti velikog broja rudara i drugih radnika. Prevagu po broju uposlenika u odnosu na državni i javni sektor napravila su mala i srednja preduzeća u posljednje tri godine i postala su nosioc razvoja općine Živinice. Danas je industrijska zona Maline i poslovne zone Novi grad, Ciljuge II i Spreča postali sjedište više od 80 proizvodnih, uslužnih i drugih firmi i predstavljaju ponos naše općine“, rekao je Muratović.

Iskoristiti prednosti domaće proizvodnje u agraru

U nastavku izlaganja prigodnog referata Muratović je posebno naglasio značajne rezultate postignute u oblasti agrara. Poljoprivrednici uspijevaju  obraditi i zasijati 1500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta:

„Zahvaljujući povoljnim kreditima podignuto je preko stotinu mini farmi za proizvodnju mesa i mlijeka. Razvijena je jaka kooperantska mreža proizvodnje, otkupa i prerade mlijeka, kao i proizvodnje i preade pilećeg i junećeg mesa. Zaokružujući tako lanac poljoprivredne proizvodnje sa proizvodnjom mlijeka i mesa, te koristeći povoljne uslove zakupa zemljišta i minimalnih podsticajnih mjera, u ovom kooperantskom lancu 1607 poljoprivrednih proizvođača je našlo rješenje za svoju egzistenciju. Dodali se tome i čninjenica da su prije dvije godine naši poljoprivrednici prvi put dobili u zakup zemljište na 10 godina, perspektiva poljoprivredne proizvodnje je zajamčena, a ponosni smo na lidersku poziciju u proizvodnji mlijeka od 10,5 miliona litara godišnje”, rekao je Muratović.

Nove mogućnosti u razvoju agrara na području općine Živinie ostvaruju se i u ovoj godini.Nastavlja se realizacija projekta Svjetskog luteranskog saveza, odnosno Bospera i Planta na Topličkom polju, gdje postoje kapaciteti za sezonsko zapošljavanje 400 porodica. Austrijska firma Brams iz Beča izgradila je modernu otkupnu stanicu povrća u Svojatu, a firma Eliza – Bery iz Duizburga dobila je u zakup značajne površine za sadnju bobičastog voća u Bašigovcima i bivše skladište Ljubače, koji će postati veliki centar za otkup, selekciju, hlađenje i integralni transport voća u Evropu.

„Na ovaj način mi prevazilazimo probleme plasmana poljoprivrednih proizvoda zbog ulaska Hrvatske u Evropslku uniju. Općina Živinice tako zaokružuje poljoprivrednu proizvodnju i implementacijom projekta farme koka nosilja kapaciteta 100 hiljada kljunova, koju  investira Bingo, koji će graditi staklenike i plastenike na 200 dunuma zakupljenog zemljišta, a čitav ciklus zaokružit će izgradnjom fabrike tjestenine i keksa“, istakao je Muratović u svom referatu na svečanoj akdemiji.

Muratović je još istakao postignute rezultate u oblasti infrastrukture, sa čime će se nastaviti i u buduće, a potom dodao postignute rezultate u oblasti sporta, posebno Rukometni klub Konjuh, koji je osvojio 2.mjesto u državi, ali i razvoj masovnog sporta, za šta je osim Gradske dvorane izgrađeno još 26 višenamjenskih poligona u mjesnim zajednicama.

Nagrade i priznanja zaslužnim građanima

Povodom Dana općine Živinice na svečanoj akdemiji dodjeljena su priznaja zaslužnim građanima i udruženjima.Za počasnog građanina općine Živinice proglašen je selektor nogometn reprezentacije BiH Safet Sušić.

Priznanje “Pismena pohvala” dobili su Feriz Ferizović, Asim Ćasurović, Elvis Goletić, Eldin Delić i Sakib Đulović.“Pismene zahvalnice” dodjeljene su Hasanu Jahiću, Salki Jagodiću, Jasmini Mujezinović, Seadu čičkušiću i Stojanki Krstić.Novčane nagrade uručene su Vatrogasnoj jedinici RMU Đurđevik, Sulejmanu Haliloviću, Salki Smajiću, Omeru Hamidoviću, Seadu Humkiću, Džematu G.Bašigovci i OFK Eurogol Živinice.

Bronzane spomen plakete dobili su UG Vodovod Toplica, Senajid Jašarević, Rizah Goletić, Džemo Bašić i Ismet Muratović Srebrne plakete dobili su Klub kung fu Mortal Kombat Živinice, Safer Mulić, Emin Paprikić, Nusret Zahirović i Zijad Muminović.Zlatnim spomen plaketama nagrađeni su Abdurahman Hodžić, Crveni križ općine Živinice, Akva Invest Živinice i Rahima Zukić.

U ime nagrađenih zahvalili su se penzionisana učiteljica Stojanka Krstić i direktor Mješovite srednje škole Živinice Ramiz Glavić.

U kulturno zabavnom dijelu propgrama nastupili su Gradski hor i solista na harmonici Alem Muminović iz odjeljenje Osnovne muzičke škole./Š.Gadžo/

Na slici: Dobitnici priznanja povodom Dana općine

Vaš komentar na članak: