Danas je svečano obilježen 56.rođendan općine Živinice. Odlukom Narodne skupštine Narodne Republike Bosne i Hercegovine, objavljene u „Sl. listu NRBiH“, br. 28/59, utvrđena je teritorija Općine Živinice, čije granice nisu pomjerane ni do današnjeg dana, pa se zato 19.juni obilježava kao Dan općine Živinice.Tim povodom organizovano je više manifestacija, kao i današnja svečana akademija u velikoj sali BKC-a.

Obilježavanje 56. rođendana Općine Živinice započelo je polaganjem cvijeća kraj spomen obilježja borcima NOR-a na Karauli i šehidima i poginulim borcima u Gradskom parku u Živinicama, a potom je nastavljeno svečanom akademijom, na kojoj su prisutvovali i gosti iz Vlade TK.

Svečana akademija započela je intoniranjem državne himne, a čestitke povodom Dana općine uputila je predsjedavajuća Općinskog vijeća Živinice Samra Omić. U prigodnom govoru osvrnula se na potrebu intenzivnijeg ekonomskog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta, kako bi se broj nezaposlenih na području općine značajnije smanjio.

Načelnik općine Živinice Asim Aljić potom je u svom govoru najavio realizaciju više značajnih projekata:

“Jedan od najznačajnijih i dugo očekivanih projekata na toplifikaciji grada sigurno ćemo riješiti. U toku je gradnja sekundarne mreže u vrijednosti od 1,5 milion KM. Aplicirali smo na razne fondove i u najskorije vrijeme ćemo riješiti taj veliki projekat, vrijedan 16 miliona KM. Pred nama su i druge obaveze, kao saniranje korita rijeke Spreče, te Oskove i Gostelje, kako bi spriječili ponavljanje velikih poplava, kakve smo imali prošle godine. Značajna sredstva ulagaćemo u razvoj agrara, kao i infarstrukture, kao što ćemo danas pustiti u upotrebu dva mosta”, rekao je između ostalog općinski načelnik Asim Aljić.

Priznanja i nagrade najzaslužnijim

Povodom Dana općine Živinice na svečanoj akdemiji dodjeljena su priznaja zaslužnim građanima i udruženjima.Za počasnog građanina općine Živinice proglašen su bivši federalni ministar komunikacija mr.Enver Bijedić i Bakir Izetbegović.

Pismena pohvala dodijeljena je Asimu Salihoviću, Admiru Trakiću, Ibrahimu Kalajdžiću, Muhamedu Umihaniću, OŠ Gračanici i FK Jablanica Barice.

Priznanje Pismena zahvalnica dodjeljena je Asmiru Hasiću, Posthumno Selimović Semini, Šabanu Čičkušiću, UG Josip Broz Tito, KUD Epoha Suha i NK Gornje Dubrave.

Novčane nagrade uručene su Salkanu Fazliću, Nesibu Nukiću, Alji Brčaninoviću, Salki Mujčinoviću i Almiru Šehiću.

Za naročit doprinos u borbi za slobodu Bosne i Hercegovine, očuvanje demokratije, zaštite osnovnih prava i sloboda čovjeka, razvitka privrede, obrazovanja i odgoja, nauke, umjetnosti, sporta i drugim oblastima života i rada na području Općine Živinice, najviše općinsko priznanje Spomen plaketa Općine Živinice – bronzana dodijeljena je: Paprikić Mirsadu, NK Omladinac Đurđevik, Bajrić Rifatu, Župa Sveta Ana i Gradskom mješovitom horu Živinice.

Spomen plaketa Općine Živinice – srebrna: VEGA-MIX Živinice, Fehim Taletović, posthumno Đogić Derviš, Fahir Spahić i GTA Vrtagić.

Zlatna Spomen plaketa Općine Živinice dodijeljna je Ibri Ćasuroviću, Organizaciji RVI Općine Živinice, Halidu Mahmutbegoviću, Ejubu Čokiću i Mili Iljkiću.

U kulturno zabavnom dijelu programa nastupili su Duvački orkestar Konjuha, Gradski hor Živinice i folklrna sekcija KUD Živinice./Š.G./

Vaš komentar na članak: