U povodu Dan općine, 19. juna, u Živinicama je danas održana svečana Akademija i otkrivena spomen bista heroju oslobodilačkog rata, Nesibu Malkiću. Uz prisustvo brojnih dužnosnika, građani i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine, prisjetili su se dana kada je prije 57 godina utvrđena teritorija Općine Živinice, čije granice nisu pomjerane do danas.

Opredjeljenje ljudi koji su na čelu općine je budućnost, uz njegovanje tradicije i prošlosti.Na današnji dan 1959. godine, Odlukom Narodne skupštine Narodne Republike Bosne i Hercegovine, utvrđena je teritorija Općine Živinice, čije granice do danas nisu mjenjane.

„Ovaj datum je značajan za općinu i prilika da se kaže da općina bilježi pozitivne rezultate. Posebno je značajna izgradnja infrastrukture, te razvoj poduzetništva i poljoprivrede”, kazao je načelnik Asim Aljić.

“Mi smo uspjeli stabilizirati budžet. U prošloj godini smo vratili 3 miliona i uspjeli smo uraditi sve projekte. Tako ćemo i u 2016. godini i moram naglasiti da kada je razvoj u pitanju općina ide uzlaznom putanjom”, dodao je Aljić.

U općini je uspješno realizovana vizija privrednog razvoja na šta su uticali viši nivoi vlasti, prije svega Vlada Tuzlanskog kantona koja je u prošloj godini izdvojila značajna finansijska sredstva.

“Ovo je prilika da istaknemo da je Vlada u prošloj godini, kada su u pitanju projekti infrastrukture, vodnih objekata i centralnog grijanja, izgradnja sekundarne mreže Vlada izdvojila značajna sredstva. Samo za centralno grijanje izdvojeno je milion i po KM, za izgradnju vodnih objekata oko 800 000 KM. I u narednom period, spram svojih mogućnosti Vlada će pružiti punu podršku za njen dalji razvoj, kazao je premijer TK Bego Gutić.

Položeno je cvijeće na Spomen obilježje poginulim u oslobodilačkom ratu od 1941 – 1945. godine i na Spomen parku „Bosanskih branilaca“, šehidima i poginulim borcima 1992 – 1995. godina. Otkrivena je i spomen bista heroju oslobodilačkog rata, Nesibu Malkiću.

Dodjeljana su priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima, koji su doprinijeli razvoju općine Živinice. Općinsko vijeće je titulu počasnog građanina Živinica dodjelila Selimu Bešlagiću i vlasniku kompanije „Bingo“, Senadu Džambiću./Edina Mateljić/

Vaš komentar na članak: