Svečano obilježen Dan općine Živinice

Danas je svečano obilježen 59.rođendan općine Živinice, koji se obilježava na osnovu Odluke Narodne skupštine Narodne Republike Bosne i Hercegovine, objavljene u „Sl. listu NRBiH“, br. 28/59, kada je utvrđena teritorija Općine Živinice, čije granice nisu pomjerane ni do današnjeg dana, pa se zato 19.juni obilježava kao Dan općine Živinice.Tim povodom organizovano je više manifestacija, kao i današnja svečana akademija u velikoj sali BKC-a.

Obilježavanje 59. rođendana Općine Živinice započelo je polaganjem cvijeća kraj spomen obilježja borcima NOR-a na Karauli i šehidima i poginulim borcima u Gradskom parku u Živinicama, te narodnom heroju Nesibu Malkiću, a potom je nastavljeno svečanom akademijom u velikoj sali BKC.

Svečana akademija započela je intoniranjem državne himne i odavanjem počasti učenjem fatihe i minutom ćutnje palim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata.

Čestitke povodom Dana općine Živinice uputili su predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice Hamdija Numanović i načelnik Samir Kamenjaković.

U prigodnom govoru Numanović se osvrnuo na potrebu intenzivnijeg ekonomskog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta, kako bi se broj nezaposlenih na području općine značajnije smanjio.Posebno je istakao važnost ulaganja u agrar, te mala i srednja preduzeća.”Bogate prirodne resurse i geografski položaj, kao komparativne prednsoti, treba iskoristiti za brži napredak”, rekao je, između ostalog, predsjedavajući OV Živinice Hamdija Numanović.

Više nema velikih firmi, kao nekada, te se pažnja lokalne zajednice usmjerila ka potrebi stvaranja uslova za brži razvoj malih i srednjih preduzeća, o čemu je govorio načelnik općine Živinice dr.Samir Kamenjaković.

Istakao je da se otvranjem biznis centra za investitore i poslodavce stvorili uslovi za dobivanje svih usluga na jednom mjestu.Najvažniji cilj je postignut, a to je da se dozvole za obrt u Živinicama mogu dobiti za svega dva sata, po čemu su Živinice prve u BiH-rekao je načelnik Kamenjaković.

Obilježavanje Dana općine Živinice prilika je da se oda priznanje najaktivnijim pojedincima i kolektivima.

Pismene pohvale dodjeljene su Damiru Haliloviću, Salihu Mulavdiću, Šemsudinu Dahiću, Ibrahimu Kozareviću, Šemsudinu Sarajliću, Šefiku Muminoviću i Nermini Mahmutbegović.

Pismene zahvalnice dobili su Muharem Jahić, Hadži Ćazim ef.Čičkušić-posthumno, Seudin Numanović, Fahrudin Goletić, Marko Babić, Muharem Čerkezović i Hajrudin Maslić.

Dobitnici novčanih nagrada su Mirsad Salihović, Mehmed Brčaninović, Mevludin Aljić, Ševkija Kadrić, Abdulah Mahmutović i Osmo Smajić.

Bronzane spomen plakete dodjeljene su NK Toplica, Dragi Jakiću, Elviru Rahimiću i Edhemu Beširoviću.Srebrne plakete dobili su Salih Delić, Ramo Mešanović, Mehmed Butković i Faik Ikanović. Zlatne spomen plakete dobili su Refik Bulić, Fehim Taletović, Elvir Muratović-posthumno i Muhamed Umihanić-posthumno.

Dobitnik priznanja “Počasni građanin općine Živinice” za ovu godinu je poduzetnik iz Kalesije Suad Šehić.

Odmah nakon svečane akademije uslijedilo je otvaranje izložbe dokumenata prvog učitelja na području Općine Živinice, te takmičenje učenika osnovnih škola u sportskom streljaštvu, u organizacije Streljačkog sportskog kluba Konjuh Živinice.

Prigodan program na današnjoj svečanosti izveli su članovi KUD Živinice, a svečanosti su nastavljene  otvaranjem novih prostorija hitne službe Dom zdravlja./Š.G./