Polaganjem cvijeća na spomen obilježju poginulim šehidima i borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95.godine, danas je svečano obilježen Dan oslobođenja Živinica.To je dan kada se podsjećamo na 18.maj 1992.godine, kada su, nakon pregovora komande JNA i živiničkih vlasti, Aerodrom u Dubravama napustili pripadnici bivše jugoslovenske vojske.

Tim povodom u velikoj sali BKC održana je svečana akademija, započela je intoniranjem državne himne BiH orkestra učenika Prve osnovne škole i odavanjem počasti poginulim šehidima i borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata, a o značaju ovog praznika govorio je predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice Hamdija Numanović, kao i načelnik općine Živinice dr.Samir Kamenjaković. Emotivno je bilo izlaganje penzionisanog generala i bišeg ratnog komandanta Saliha Malkića, koji je podsjetio prisutne na vrijeme od prije i poslije oslobođenja Živinica.

“Aprila 1992.godine živinički borci su odigrali značajnu, ako ne i ključnu ulogu u odbrani sjeveroistočne Bosne, na čijem su području bile stacionirane najjače neprijateljske snage, koje su raspolagale najsavremenijim naoružanjem i tehnikom. U Dubravama je bila vazduhoplovna baza, sa 27 aviona, helikopterska eskadrila, dijelovi 4.oklopne brigade iz Jastrebarskog, artiljerijski divizion i srpske paravojne jedinice sa područja općine Živinice”, istaknuto je u referatu na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

Blagovremeno su obavljene pripreme i u Živinicama su stvorene respektabilne vojne jedinice, zahvaljujući kojim je živinička općina ostala slobodna i naše jedinice su pružale pomoć drugim općinama širom BiH.

“Na ratnom putu od Kula Grada do Sanskog Mosta 318 boraca je izgubilo živote, 566 su trajni invalidi, 42 borca su dobitnici Zlatnog ljiljana, 7 boraca su nosioci Srebrnog štita, jedan je heroj oslobodilačkog rata, 2 policajca su nosioci Zlatne policijske značke, jedan srebrne, jedan policijske medalje za hrabrost, a 9797 boraca je demobilisano. Rijetki su građani Živinica koji tokom rata nisu izgubili nekog dragog, bliskog, nekog čija žrtva je sa tugom označila život koji živimo”, rekao je Numanović.

Svečanost u velikoj sali BKC-a nastavljena je dodjelom priznanja i nagrada zaslužnim članovima lokalne zajednice. U kulturno zabavnom dijelu svečane akademije nastupili su sazlije okupljene oko udruženja Sevdah, te učenici Osnovne muzičke škole Živinice./Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: