Festival rada srednjih tehničkih i stručnih škola Bosne i Hercegovine, predstavlja najmasovnije okupljanje srednjoškolaca Bosne i Hercegovine, a cilj mu je afirmacija tehničkih i stručnih zanimanja u kontekstu potreba tržišta rada, te razmjena iskustava i mišljenja kako ove učeničke populacije tako i mentora.

Javnoj ustanovi Mješovitoj srednjoj školi Živinice je ove godine pripala čast da organizuje ovaj festival, a na temelju do sada postignutih rezultata na prethodnim festivalima, te na temelju činjenice da je ova škola dvije godine za redom proglašavana najboljom školom na Tuzlanskom kantonu. Potrebno je naglasiti da, uprkos tome što se radi o državnom festivalu, u Živinicama ovaj festival je poprimio i međunarodnu dimenziju. Naime, na festivalu ove godine učestvuju i tri škole iz inostranstva – Holandije, Hrvatske i Srbije.

Danas, u 11 sati u Gradskoj dvorani Živinice je zvanično i otvoren festival, a otvaranju su prisustvovali brojni zvaničnici iz oblasti obrazovanja, Vlade TK, općine Živinice, privrednici, učenici, mentori i građani općine Živinice.

Upriličeno je obraćanje predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona, načelnika općine Živinice, direktora festivala, te direktora škole, a pripremljen je i bogat kulturno – zabavni program u kojem su uzela učešće kulturno-umjetnička društva, plesni klub, osnovna muzička škola, te živiničke mažoretkinje, koje predvode defile učesnika festivala od sportske dvorane do škole.

Premijer TK Bego Gutiuć-svečano otvorio Festival

Premijer Vlade TK Bego Gutić svečano je otvorio VIII Festival rada učenika srednjih tehničkih i stručnih škola BiH i tom prilikom je rekao:

“Pripala mi je čast da u ime Vlade TK otvorim ovaj veliki skup stvaralaštva mladih. Bio sam ponosan što je MSŠ Živinice dobila organizaciju Festivala rada, jer je to najbolja škola u TK. Zato sam bio siguran da će MSŠ Živinice biti uspješan organizator. Ovo je festival rada i prijateljstva, koje će potrajati i nakon završetka ove velike manifestacije.Doprinos mladih tehničke struka je od velikog značaja, jer je poznato da nema razvoja država bez tehničkih zanimanja. Dražavu ne mogu razvijati pravnici niti ekonomisti i zato ovaj festival ima veliki značaj. Svim uečesnicima želim puno uspjeha u takmičraskom dijelu festivala”.

Na otvaranju Festivala rada prisutnima su se još obratili ministar obrazovanja, kulture i sporta u Vladi TK Zlatan Muratović, općinski načelnik Živinica Asim Aljić, direktor MSŠ Živincie Ramiz Glavić i direktor Festivala Hasan Brkić, koji se zahvali svim sudionicima u organizovanju ove velike manifestacije:

“Danas su  se u ovaj divni grad okupili učenici iz 78 škola BiH i tri iz inozemstva, pe je ovo prvi puta da Festival rada ima međunarodni karakter. Radili smo intenzivno da bi ovo najveće takmičenje proteklo u najboljem redu i drago mi je da smo u tome uspjeli. Naša izložba radova je od najboljih inovatora, koji će biti nosioci razvoja BiH. Sa Foto i Kino savezom BiH upriličili smo izložbu digitalne fotografije i dokumentarnog filama, tako da smo proširili krug interesovanja mladih. Izražavam zahvalnost svim zaposlenim u MSŠ Živinice, učenicima, gradu i poduzetnicima koji su uložili mnogo truda i napora da dođemo do kraja ovog takmičenja srednjoškolaca”.

Izložba prepuna inovacijama mladih

Na izložbi smo mogli zapaziti veoma interesantne tehničke inovacije, pa vjerujemo da će žiriju biti teško odabrati one najboje. Na samom početku zapažamo rad pod nazivom “Maša i medo”-rad učenika Ugostiteljsko turističke škole Tuzla. Direktor škole Jasmin Imamović nam objašnjava kako su učenici veoma kreativni i da su ovladali raznim kulinarskim vjetštinama. Radovi su djelo sekcija kuharstvo-poslastičari i barmenska sekcija.

Nadalje zapažamo radove učenika iz Zenice, Busovače, Mostara, Konjica, Banja Luke  i drugih mjesta sa raznim tehničkim inovacijama. Ni Živiničani ne zaostaju i nadaju se dobrim rezultatima. Izložili su Teslin transformator, zvijezdu-trougao, obnovljiv izvor energije, univerzalni motor i klub sto i stolić.

Srednjoškolci iz Klalesije su nam pokazale izradu ručnih kočnica, a “poljoprivredna” ekipa je predstavila “Ljekobiljem i medom do zdravlja”. Profesori Amir Brkić i Adem Karić hvale učenike Adnana Kahrića, Saida Jusufovića, te Belmina i Muniba Sulejmanovića, kao i Saidu Hasanović, Elmiru Memišević i Ahmeda Sinanovića.

Proglašenje pobjednika i svečano zatvaranje VIII Festivala rada srednjoškolaca tehničkih struka BiH obaviće se u 17 sati./E.Čičkušić-Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: