Svečanost u Prvoj OŠ u predvečerje Dana državnosti

Obilježavanju Dana državnosti večeras su se pridružili učenici i nastavno osoblje Prve osnovne škole, koji su pripremili prigodan i sadržajan program.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini, koji se obilježava svakog 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.Ovom Rezolucijom istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Direkotr škole Omer Ramić čestitao je svim prisutnim Dan državnosti Bosne i Hercegovine i poželi im prijatne trenutke uz program koji su pripremili učenici ove škole. Pridredbi u Prvoj osnovnoj školi Živinice prisustvovao je i načelnik općine Živincie dr.Samir Kamenjaković.

Nakon intoniranja državne himne školskog orkestra, nastupio je hor, te izvođenje prigodnih recitacija, recitala i dramskih prikaza./Š.G./