Svjetski dan učitelja 5.oktobar

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra. Taj je dan prilika da se pokaže da je rad učitelja, nastavnika i profesora prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, te da se kao takav i cijeni.

Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će prosvjetni radnici i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija, te podići obrazovanje na nivo društvene važnosti.

Iskrene čestitke povodom 5.oktobra Svjetskog dana učitelja svim profesorima, nastavnicima/učiteljima, penzionisanim prosvjetnim radnicima, koji su dali veliki društveni doprinos na putu koji vodi kvalitetnom obrazovanju i odgoju mladih generacija koji su budućnost Bosne i Hercegovine.

Kantonalna svečanost obilježavanja Svjetskog dana učitelja održat će se sutra, 5.oktobra, u BKC TK u Tuzli, kada će se prosvjetarima uručiti nagrade i priznaja za “Životno djelo”. Nagradu za ”Životno djelo” u 2017. godini dobiće 12 nastavnika iz osnovnih škola, 6 nastavnika iz srednjih škola i jedan nastavnik iz predškolske ustanove.

Na području naše općine sutra neće biti nastave, a prosvjetari će taj dan provesti na druženju i izletima./ Halid Puzić, prof./