Da se ne gubi vrijeme pokazuje terenska nastava studenata treće godine Agronomija, Tehnološkog fakultata u Tuzli na voćarskom imanju Pašalića u Gornjem Lukavcu, općina Gradačac.Ugostili su studente na svojim imanjima koji su pod zasadom odabranih sortimenata jabučastog i koštičavog voća prezentovali zimsku rezidbu u zasadima.

Istaknuti voćari Pašalići govorili su o značaju zimske rezidbe i prakično pokazivali studentima kako se obavlja ova važna pomotehnička mjera. Zimska rezidba voćaka može se obavljati od opadanja lista pa do kretanja vegetacije, tj. obavlja se u periodu mirovanja vegetacije.Osnovno pravilo orezivanja je da se uklone bolesne, oštećenje i suhe grane, kao i guste grane koje se međusobno presjecaju. Po pravilu grane se odstranjuju do kraja ne prikraćuju se. Prikračuju se samo slabije i rodne grančice ili nešto jače grane, kako bi se razgranale.

Preporuka je da se rezidba ne obavlja ako su temperature niže od 0°C u periodu mirovanja, jučerašnja temperatura je prelazija temperaturu koja je kritična.Rezidba jabuke i kruške koja je najdominantnija na imanju koje smo posjetili može se početi odmah poslije opadanja lišća, a rečeno je da rezidba koštičavih voćnih vrsta (šljive, breskve, višnje, trešnje) svakako treba kasnije da počne, ali rezidbu raditi tako da se privede kraju do početka vegetacije, što je većinom i urađeno.U pratnji studenata bio je njihov profesor, doc.dc. Besim Salkić i asistentica Emina Mešinović i dr.sc. Sead Nocajevic. To je bila prilaka da se studenti potvrde teoretska znanja na proizvodno -edukativnim parcelama,kada je u pitanju zimska rezidba voća.

Zimsku rezidbu voćaka u uzgoju treba svesti na što manju mjeru. One voćke koje se redovno orezuju, voćari praktičari su istakli da bolje rode i stvaraju dovoljno rodnih pupoljaka iz kojih će se sledeće vegetacije razviti cvjetovi. Orezane voćke imaju prozračnu i dobro osvijetljenu krošnju što povoljno utiče na kvalitet plodova i zdravstveno stanje voćke, dok se u zgusnutim i zasjenjenim krošnjama dugo zadržava vlaga nakon kiše pa su takve voćke sklonije bolestima.Pružena je prilika pojedinim kolegama da i oni učestvuju u praktičnom orezavanju na pojedinim stablima uz asistenciju domaćina i profesora .A da se vidi da su studenti zainteresovani za ovakav vid nastave pokazalo je njihovo izuzetno aktivno učešće kroz stručna pitanja koja su postavljali voditeljima današnje terenske nastave.Studenti su se interesovali i za zelenu rezidbu i rečeno je da zelena rezidba, koja je isto toliko važna kao i zimska, vrlo rijetko se ili čak uopšte ne primjenjuje u zasadima. Pravilno i pravovremeno izvođenje zelene rezidbe određuje prinos naredne godine, jer se u drugoj polovini vegetacije vrši diferenciranje i razvoj cvjetnih pupoljaka koji sljedeće godine treba da donesu rod. Ukoliko se zelena rezidba ne obavi, ti pupoljci ostaju u sjenci i diferenciranje cvjetnih pupoljaka je znatno smanjeno, što se negativno odražava na rod naredne godine. Kvalitetno obavljena zelena rezidba uveliko olakšava izvođenje zimske rezidbe, jer se zelenom rezidbom ukloni i preko 50% grana koje bi se i onako odstranile zimskom rezidbom.

Na kraju cjelodnevnog boravka na imanju Pašalića profesori i sutudenti su se zahvalili domaćinima na stručnosti i gostoprimstvu.

Vaš komentar na članak: