Prve subote u aprilu, u Mjesnoj zajednici Tupković obilježava se Dan formiranja oslobodilačke, ratne 116. MB.Evociranju uspomena na ratni put brigade prethodili su sportski i kulturni sadržaji.

Kulturni dio programa uveličan je od strane folklorne, horske i recitatorske sekcije OŠ Gračanica.
Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, oficijelni dio obilježavanja otvorio je Asim Nukić, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Tupković.

Između ostalih, prisutnima se obratio i predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice, gospodin Hamdija Numanović.

“Želim veliku zahvalnost i dužno poštovanje da odam prema porodicama šehida i poginulih boraca ovog kraja, ne umanjujući vrijednost ni ostalih boraca. Posebnu zahvalnost želim iskazati organizatorima, da ovo potraje i da tradicija opstaje. Tamo gdje nema tradicije, nema ni života”- kazao je Numanović.

Predsjednik Saveza Demobilisanih boraca TK-a, gospodin Niaz Hodžić u svom izlaganju je čestitao mještanima Tupkovića 25. godišnjicu od formiranja 116. MB. On je istakao da je ponosan što je danas ovdje. Također, osvrnuo se i na prava i loš položaj demobilisanih boraca.Naglasio je da se ne smijemo dijeliti i da značajne datume moramo obilježavati.

Koordinatorica programa i voditeljica Alija Arifi sa predsjednikom Organizacije demobilisanih boraca MZ Tupković, Nukić Asimom dodijelila je zahvalnice:
– Načelniku općine Živinice, doktoru Samiru Kamenjakoviću,
– Predsjedavajućem OV, gospodinu Hamdiji Numanoviću,
– Glavnom imamu u džematu Tupković, hafizu Bajri ef. Deliću,
– JU OŠ Gračanica,
– Predsjedniku Organizacije demobilisanih boraca općine Živinice, Fahrudinu Brčaninoviću,
– Predsjedniku Saveza demobilisanih boraca TK-a, Niazu Hodžiću,
– Predsjedniku Organizacije ratnih vojnih invalida općine Živinice, Trakić Kerimu,
– Predsjednici Organizacije šehida i poginulih boraca, Mirsadi Đulović i
– RTV Živinice.

Na kraju se odala počast poginulim borcima i šehidima, polaganjem cvijeća i učenjem El-fatihe na Spomen obilježju. Mnogobrojne delegacije položile su cvijeće, između ostalih: Organizacija demobilisanih boraca MZ Tupković, Organizacija šehida i poginulih boraca, Organizacija ratnih vojnih invalida općine Živinice, Organizacija demobilisanih boraca općine Živinice, Savez demobilisanih boraca TK-a, džemat MZ Tupković.

Nakon završetka svečanog programa uslijedilo je narodno veselje na sportskom poligonu ispred MZ Tupković, uz muziku uživo.
Organizatori su obećali da će se ovo obilježavanje nastaviti i narednih godina./Ismet Korajac/

 

Vaš komentar na članak: