Tupković: Omladinsko humanitarno udruženje obilježilo prvu godišnjicu rada

Omladinsko udruženje džemata Tupković večeras je u džamiji u Tupkoviću, prigodnim druženjem i programom, obilježilo i svoj prvi rođendan. Prvi koraci u radu udruženja bili su turbulentni, kao i svaki početak.

U okviru udruženja aktivno djeluje 20 mladih volontera. U prvih 2 mjeseca donatori su uglavnom bili članovi udruženja. Intenzivnije aktivnosti rada udruženja su započete u februaru, prilivom većeg broja donatora. Na skroman način večeras su se zahvalili svojim najaktivnijim članovima i pojedincima koji su im u proteklih godinu dana pružali nesebičnu finansijsku podršku. Po obimu aktivnosti moglo bi se reći da ovo neformalno udruženje djeluje već duže vremena, a oni su tek obilježili prvu godišnjicu svoga formiranja. U kratkom periodu ostavili su dubok trag i velike rezultate iza sebe.

“Ispred udruženja prisutnima se obratio Abid Mujčinović, on je prisutnima prezentovao dosadašnji rad udruženja kroz finasijski izvještaj za 2017. godinu. U protekloj godini, djeci iz porodica u stanju potrebe kupljeno je 48 đačkih karti, uplaćene su 92 mjesečne kuhinje. Kupljeno je i uručeno 50 prehrambenih paketa za isto toliko socijalno ugroženih porodica, u vidu osnovnih životnih namirnica i sredstava za ličnu higijenu. Pored svega navedenog, realizovane su i aktivnosti; kupovine udžbenika i školskog pribora za djecu, kupovine lijekova mještanima starije životne dobi u stanju potrebe, novčane pomoći pojedinim porodicama. Ukupni prihodi u 2017. godini znosili su 7667,70 KM, a rashodi 7580,45 KM. Pored humanitarnog sektora, organizovane su i brojne tribine za mlade sa uglednim predavačima, izleti i druženje za omladinu. Također, na kraju svog izlaganja Mujčinović je pozvao sve mlade da se uključe i daju svoj doprinos u razvijanju zdravije i prosperitetnije lokalne zajednice. Zahvalio se svima prisutnima na večerašnjoj svečanosti, mjesnom imamu hafizu Bajri Deliću koji je bio i jedan od inicijatora ovog udruženja, a posebno donatorima, volonterima ovog udruženja i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnom radu udruženja.

Ovu svečanost upotpunili su brojni omladinci iz Tuzle, Šerića, Zvornika, Bijeljine pa čak iz daleke Makedonije… Prigodan vaz održao je Islam ef. Mehmedović imam u džematu Vitinica. Veličanstven nastup su imali članovi hora Rejjan iz Sarajeva, hora Nurul- islam iz Šerića, kao i članice hora Omladinskog udruženja džemata Tupković!

“Mi baziramo svoje projekte na osvješćivanju ljudi, prije svega mladih, da daju svoj doprinos za bolje stanje u društvu, da se osjete korisnim za svoju lokalnu zajednicu i na taj način jačaju svoje kapacitete. Članovi našeg udruženja učestvovali su u realizaciji velikog broja projekata, od edukativnog pa do humanitarnog. Beneficije koje proizilaze iz volontiranja i korisno društvenog aktivizma su zaista brojne. Odgovornost, empatija kao izvor suosjećanja, altruizma i požrtvovnosti. Naravno, tu je i osjećaj satisfakcije koji dolazi nakon urađenog dobrog djela, a koji se ne može platiti novcem. Razvoj samopouzdanja, sticanje prijatelja, razumijevanje različitih problema, suosjećanje sa drugima”, istakao je za nas portal član ovog udruženja, Ismet Korajac./N.Č./