U spomen:Život i djelo Senada Mehdina Hodžića-Crnog labuda

Fondacija “Crni Labud Narodni Heroj Senad Mehdin Hodžić” tradicionalno organizuje obilježavanje 10.maja, datuma pogibije Senada Mehdina Hodžića, posthumno odlikovanog Heroja odbrambeno oslobodilačkog rata, Zlatnog ljiljana i Brigadnog generala Armije BiH.

Obilježavanje tog tužnog , ali ponosnog događaja trajalo je dva dana, na tri lokacije. Prvo u Tuzli, na lokalitetu Slana banja, potom na mezarju u Hemlijašima kod Kalesije gdje je ukopan heroj Mehdina Hodžića i u Šićkom Brodu, kraj spomen obilježja palim borcima i šehidima odbrambeno oslobodilačkog rata.

Ova 27.godišnjica tužan je dan za porodicu Hodžić, rodbinu, prijatelje, suborce i poznanike rahmetli Senada Mehdina Hodžića.

Senad Mehdin Hodžić rođen je 15.oktobra 1957.godine u Tuzli. Osnovnu školu završio je u Šićkom Brodu. Srednju mašinsku školu i Višu pedagošku akademiju u Tuzli. 80-tih godina radi kao inspektor u policiji u Dalmaciji, a uporedo nastavlja školovanje u Sarajevu na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport. Na početku rata radi u Hrvatskoj kao pripadnik Specijalne policije u pripremanju odbrane i uspostavljanju policijskih stanica nakon osamostaljenja.

U Bosnu i Hercegovinu dolazi 1991.godine. Znajući za ono što se sprema, uključuje se u organizaciju otpora agresiji uz pomoć bliskih prijatelja i vizionara, te odlučuje da pripremi narod za odbranu od agresora.

Kraj 91.i početak 92.godine provodi u organizovanju i naoružavanju naroda i jedinica buduće Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine. Od februara 1992.godine aktivno radi na pripremi i organizaciji odbrane od agresije u sjeveroistočnoj Bosni. Između ostalog, učestvuje i na odbrani Kula Grada u Zvorniku, govoreći kako “Bosnu treba na Drini braniti.”

Prilikom organizovanja otpora nailazi na nerazumijevanje tadašnjih političkih struktura u trenutku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Međutim, to ga ne zaustavlja u odbrani, krajnjoj svrsi i cilju, a to je opstojnost jedinstvene i slobodne Bosne i Hercegovine kao države svih građana i nacija.

Borio se časno i u skladu sa zakonima ratovanja po Ženevskoj konvenciji. Predstavljao je primjer odlučnog i hrabrog patriote, svojim prisustvom na teritorijama koje su bile izložene neposrednoj agresiji od strane jedinica JNA, paravojnih formacija iz Srbije i četničkih organizacija sa prostora BiH i Srbije. Sa ljudstvom svoje jedinice, slabo opremljene, ali spremne da slijedi svog Komandanta u svim njegovim naredbama i zamislima odupirući se svim napadima.

10.maja 1992.godine na širem području tadašnje zvorničke općine predvodi suborce u odbrani od ofanzive agresora, koji su bili tehnički i ljudstvom višestruko bolje opremljeni, te polaže svoj život u herojskom činu odbrane Bosne i Hercegovine. Nakon pogibije svog Komandanta, preživjeli suborci i zamjenici se prestrojavaju i odlučuju da sa još većim otporom agresiji nastave odbranu i oslobađanje teritorije Bosne i Hercegovine, te se osnivaju nove jedinice od kojih jedna elitna dobiva ime po svom Komandantu.

Senad Mehdin Hodžić posthumno je odlikovan i nositelj je ordena Heroja odbrambeno oslobodilačkog rata, Zlatnog Ljiljana kao i činom Brigadnog Generala Armije Bosne i Hercegovine.

Ime Crni Labud dobija kao nadimak od svojih boraca, a nakon rata njegovo ime i dalje živi u Fondaciji “Crni Labud, Senad Mehdin Hodžić” koja ponosno nosi njegovo ime i štiti lik i djelo legendarnog Komandanta Senada Crnog Labuda.

Volio je svoju državu, svoj narod, ideale i univerzalne vrijednosti kao što su sloboda, prijateljstvo, plemenitost, hrabrost, duhovitost. Iz te ljubavi, vjerujući u budućnost mladih naraštaja u Bosni i Hercegovini, polaže svoj život na ovaj datum prije 27.godina.

Senad je volio govoriti „Ja to mogu, ja to hoću, ja to želim“. Njegove riječi još uvijek odjekuju iz prošlosti, a sada, u sadašnjosti, Fondacija još uvijek nastavlja da širi njegove riječi, jer i mi možemo, i mi hoćemo, i mi želimo. Želimo da pitamo našu budućnost, šta je ono što vi možete, hoćete i želite?

Hvala Vam svima koji ste prisustvovali obilježavanju 27.godišnjice pogibije narodnog heroja Senada Mehdina Hodžića na Slanoj Banji, mezaru Hemlijašima i u Šićkom Brodu./Tim za medije/