U spomen:Zlatko Jugović – “Maher” dramskog stvaralaštva

Nakon duže bolesti napustio nas je Zlatko Jugović, veliki čovjek, veliki umjetnik, dramski pisac koji je svojim životnim i radnim manirima bio uzor mnogima.Njegova žurnalistička(urednik lista komorata Rudnika Đurđevik, dopisnik Oslobođenja i drugih medija) i književna djela obogatila su duhovni prostor grada Živinice, ali i duhovni prostor Bosne i Hercegovine.

Bilo koje riječi slaba su utjeha onima koji ne mogu preboljeti i čije duše zaplaču kad zabole sjećanja. Još uvijek osluškujemo tvoj glas, tvoj smijeh, još ti se nadamo i teško mirimo s istinom da te više nećemo vidjeti.

Hvala ti što si svoj život podijelio s nama kao pisac, pedagog, glumac, otac, čovjek koji nas je sve beskrajno volio.
Hvala ti na svemu, dragi moj učitelju…

“Kada umire glumac, ne umire samo jedan čovjek, umiru brojne sjene lažnih tijela kojima smo se nesebično davali. Umire i naša publika, a da to i ne zna. Umiru čak i sjećanja na nas, jer sjećanja na mrtve nisu iskrena, nisu dovoljno kritična i iskrena, sjećanja na mrtve su plačljiva i neiskrena, puna naše slabosti i straha od vlastite smrti. Kad umire glumac, umiru sve moguće podjele uloga u kojima je još mogao zaigrati, gase se čak i oni reflektori koji nikada nisu bili upaljeni, otkazuju se predstave koje nikada nisu bile zakazane. Kad umire glumac, umire stotine likova, a život se ukazuje poput loše predstave u kojoj rasplet i završetak nisu vješto pripremljeni. Kad plačemo zbog smrti glumca, mi ne plačemo za njim, nego za svim danima i svim predstavama koje smo zajedno s njime proživjeli u teatru. Kad umire glumac, umire njegova publika, jer je svojom smrću potvrdio i prolaznost njezina života”.

Sahrana Zlatka Jugovića obavit će se  na Gradskom groblju u četvrtak,25.februara.Povorka kreće u 15 sati ispred kuće žalosti.Prije toga, u 12 sati održat će se komemoracija našem sugrađaninu Zlatku, u BKC Živinice.

Počivao u miru Božjem!Tvoje Gradsko pozorište Živinice.