U susret Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Prvi mart je Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44%. Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama njihovog političkog vrha, bojkotovali referendum, misleći da će tako onemogućiti ispravnost i legalnost istog.

BiH je dakle, proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima počinje prava agresija na građane BiH.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravu agresiju i ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum, čime je neslužbeno završena agresija na BiH. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država.

Povodom Dana nezavisnosti BiH u Živinicama je održana svečana akademija, kojoj je prethodio defile ulicama grada, od Druge osnovne škole do BKC, koji je predvodio Duvački orkestar Konjuha. Tim povodom položeno je cvijeće kraj spomen obilježja palim borcima i šehidima u Gradskom spomen parku u Živinicama.

Prigodan referat povodom 1.marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održao je predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić koji je posebno akcentirao ulogu Živinica i stanovnika ovog grada u odbrani nezavisnosti naše domovine.

Osim Predsjedavajućeg, velikom broju prisutnih, obratili su se i gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković i premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović.

U bogatom i raznovrsnom programu, učešće su uzeli živinički osnovci i srednjoškolci, kulturno umjetnička društva, pozorišni glumci, Gradski hor kao i djeca predškolskog uzrasta.

Bila je to, sve u svemu, jedna prekrasna manifestacija ljubavi Živiničanki i Živiničana prema svojoj jednoj i jedinoj domovini Bosni i Hercegovini.

ČESTITAMO VAM I ŽELIMO SRETAN DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!