Intoniranjem državne himne Duvačkog orkestra Konjuh, danas je povodom 9.maja, Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, održano prigodno sjećanje na Partizanskom spomen groblju Karaula u Živinicama, a potom i kraj spomen obilježja poginilim borcima i šehidima odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Polaganjem cvijeća i prigodnim izlaganjima predsjednika SABNOR-a mr. Asifa Omerbegovića i Fahira Spahića-predsjednika UG Tito, odata je počast palim borcima Živinica tokom Drugoj svjetskog rata.

Asif Omerbegović je čestitao svim građanima Dan pobjede, sa željom da se zlo fašizma više nikada ne ponovi:

“Današnji dan je prilika da se podsjetimo na teške ratne godine koje su odnijele milione života. Svim patriotima koji su ustali u borbu protiv zla fašizma odajemo dužno poštovanje i obećanje da ćemo slijediti njihove ideale za koje su se borilil. Ovaj dan smo dočekali u vrijeme velikih teškoća, kada obespravljeni građani i radnici protestuju na ulicama i bore se za svoja prava protiv onih koji su opljačkali ovu zemlju i stekli velika bogatstva. Mi u SABNOR-u osuđujemo pljačkaše zajedničke imovine, koji ništa ne čine za dobrobit zajednice, već samo za sebe!

Mislili smo da se zlo Drugog svjetskog rata više nikada neće pojaviti, ali na žalost, to se ponovilo u Ruandi, a i kod nas u BiH strašan genocid dogodio se u Srebrenici 1995.godine, kada je za 7 dana stradalo preko 8 hiljada nedužnih ljudi. To su mrlje za cio svijet i zato fašizam treba pobijediti u korijenu, da se nikada više ne ponovi”.

Prisutnima na Partizanskom spomen groblju obratio se i predsjednik UG Tito Fahir Spahić, koji je govorio o vrijednostima antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu.Pozvao je prisutne da i dalje baštine tekovine za koje su se borili oni koji nisu dočekali slobodu, pred čijim se spomenikom danas nalaze.

Učesnici pomenutih nevladinih udruženja, kao i njihove vođe, istakli su kako se obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu svelo samo na ova udruženja, koja baštine antifašizam, umjesto da to bude opšte prihvaćeni praznik za sve građane! /Š.G./

Vaš komentar na članak: