Ugrizi pasa sve češći

Sve je više građana koje napadaju psi lutalice, ali i oni koji nemaju adekvatnu kontrolu vlasnika.Nerjetko se desi da napadaju i djecu, što , osim straha, može imati i težih zdravstvenih problema.

U posljednje vrijeme često do ugriza pasa dolazi u dijelu grada popularno nazvanom Šetnica Zlatni ljiljan, preko puta BKC.Tu je zabilježeno desetak ugriza istog psa, a jedan primjer je završio na sudu.

Zabrinjava činjenica da su na ulici sve primjetniji rasni psi koji nisu adaptirani na uslove života vani, jer su navikli da se o njima brine i da ih se hrani. Takvi psi su izrazito agresivni.

Nakon ugriza psa treba primiti terapiju unutar 48 sati od nastanka ugriza. Zaštita nakon ugriza se nastavlja i veoma je skup tretman, koji košta i do 2 hiljade KM.

U JU Veterinarskoj stanici Živinice ističu da su psi lutalice vakcinisani protiv bjesnila, te da u tom pogledu ne bi trebalo biti velikih problema.S druge strane sredstava za azil nema, a to bi bilo pravo rješenje da se zbrinu i sklone sa naših ulica.

Na slici:Šetnica Zlatni ljiljan gdje su ugrizi pasa česti