Danas je u Gradskoj dvorani u Živinicama svečano otvoren 2.Sajam pčelarstva, meda, zdrave hrane i eko bilja pod nazivom “Živinice 2016”. Nakon intoniranja državne himne BiH Duvačkog orkestra Konjuh, nastupili su članpovi KUD Živinice, izvođenjem bosanskih igara, a potom je ritmička sekcija iz Dječijeg obdaništa izvela moderne plesove.

Poslije prigodnog kulturno zabavnog programa čast da svečano proglasi otvorenim 2.Sajam pčelarstva, meda, zdrave hrane i eko bilja priopala je pokrovitelju ove manifestacije, općinskom načelniku Asimu Aljiću. On je u progodnoj besjedi istakao značaj pčelarstva na području općine Živinice, činjenicom da imamo preko 10 hiljada košnica i da je tokom prošle godine proizvedeno oko 20 tona prirodnog meda, a da ove godine očekuje još više ovog važnog pčelinjeg produkta.

Izlagače, učesnike Sajma i sve prisutne pozdravio je predsjednik UG Vrijesak Živinice Hamdo Mulavdić, koji je takođe posvećen pčelarstvu:

“Drago nam je da smo nastavili poslije četiri godine ponovo organizovati Sajam pčelarstva i da smo okupili oko 40 izlagača iz Tuzlanskog kantona i Brčko Distrikta i Srednje-bosanskog kantona. Udruženje pčelara Vrijesak Živinice broji 150 članova i imamo oko 6 hiljada košnica, ali je broj čelara znatno veći, međutim, nisu uključeni u naše udruženje, pa ovu priliku koristim da ih pozovem da nam se priključe”, rekao je Mulavdić.

Sekretar udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriku u Privrednoj komori TK Suad Selimović je govorio o značaju pčelarstva i doprinosu TK razvoju ove značajne grane:

“U Tuzlanskom kantonu imamo preko 800 aktivnih pčelara, sa preko 50 hiljada košnica. U svim općinama TK formirana su udruženja i uvezana su u savez, po čemu smo jedino od rijetkih udruženja koje je umreženo od općinskog nivoa do federacije. Naši pčelari mogu računati na sredstva iz EURO fondova, koji podržavaju ovu proizvodnju”, istako je Selimović.

Abdulahovi proizvodi od Kladnja do Abu Dabija

Po drugi puta na Sajmu pčelarstva u Živinicama stigao je i Abdulah Vejzović iz Kladnja, koji ima 140 košnica, a slatkom proizvodnjom bavi se već 43 godine. Svojim odnosom prema pčelarstvu “zarazio” je cijelu familiju, tako da mu se ovim poslom bave djeca i unučad, o čemu kaže:

“Radostan sam, ujedno i ponosan što su moji nasljednici naslijedili i moju zanimaciju i veliku ljubav prema pčelarstvu. Proizvodnja zdrave hrane je nešto najboje, a mi na području općiune Kladanj smo zadovoljni postignutim i što imamo tako zdravu životnu sredinu gdje možemo da se bavimo i pčelarstvom”.

Na Sajmu pčelarstva zajedno sa Abdulahom je i njegov unukl Amel Ahmetović, koji je ovladao ne samo pčelarstvom, već i zavidnim poznavanjem proizvodnje kozmetike od pčelinjih proizvoda, matične mliječi, cvijetnog praha, polena i propolisa. Abdulahova kći Alma i dva unuka bili su učesnici na inostranim sajmovima. Kći Alma Čamdžić je krajem prošle i početkom ove godine proveča 43 dana na Sajmu pčelarstva i zdrave hrane u Abu Dabiju:

“Bilo je to veliko iskustvo za sve nas koji smo iz Bosne i Hercegovine izlagali u Abu Dabiju. Bilo nas je ukupno 38 pčelara iz BiH koji smo izlagali med i proizvode od meda. Dostojno smo predsatvljali pčelarstvo iz BIH, a uz to svi smo prodali sve što smo ponijeli, a to je 500 kg meda, koliko sam ja transportovala prije polaska u Abu Dabi. Tako su prošli i ostali pčelari, čime smo dobili poziv da i naredne godine posjetimo ovaj čuveni Sajam”.

Sličnih priča kao Abdulahovih bilo još na današnjem Sajmu u Živinicama, alli neka to ostane za druge prilike!  Sajam pčelarstva, meda, zdrave hrane i eko bilja zatvara se večeras u 17 sati, pa je ovo prilika da podsjetimo sugrađane da posjete ovu manifestaciju u Gradskoj dvorani, te odaberu pravi domaći proizvod nastao na području bosanskih vrleti!/Š.Gadžo/

Na slici: Grupa živiničkih pčelara na današnjem Sajmu

Vaš komentar na članak: