Rekreativci:Uređenje okoliša-stalni zadatak

Neformalna grupa mladih sa područja Grada Živinice, pod nazivom “Rekreativci” uz pomoć Fondacije tuzlanske zajednice realizovala je projekat uređenja staze za trčanje na sprečkom nasipu.

Danas u 11 sati mnogobrojni građani, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, okupili su se kako bi šetnjom i prigodnim druženjem uz obrok obilježili završetak ovog projekta, a ujedno na taj način dali podršku projektu mladih, te dali inicijativu da se nastavi uređenje ovog područja koje je idealno za sve vrste rekreacije, a i veliki potencijal za jedan turistički „hot spot“ u vidu rekreativno-sportskog parka.

Krajem 2019. godine na inicijativu gradonačelnika Samira Kamenjakovića uređen je i poljoprivredni put koji prolazi pored lovačke kuće i dalje vodi prema biciklističkoj stazi. U vezi sa tim, gradonačelnik Kamenjaković je podržao današnji događaj i iskazao spremnost da se u narednom periodu nastavi uređenje ovog područja koje građani Živinica već duži period koriste za šetnju, rekreaciju, aktivan odmor.

Staza koja je bila predmet uređenja se odnosi na desni krak (travnati dio) nasipa koji je u jednom dijelu potpuno neprohodan i koji se nastavlja na već uređeni poljoprivredni put. Projektom koji je finansirala Fondacija tuzlanske zajednice obuhvaćeno je čišćenje nasipa do dva kilometra, odnosno do „lakta“ koji je u potpunosti neprohodan, što će se također riješiti u narednom periodu kako bi se spojile dvije staze i time se dobila jedna kružna staza do osam kilometara unutar Sprečkog polja u potpuno prirodnom okruženju, što je ujedno bio i najvažniji cilj projekta.

Radove čišćenja šiblja je izvodila firma Akva Invest.

Sprečki nasip predstavlja izuzetnu važnost za sve građane/ke, mlade ljude, sportiste, rekreativce kao jedna od rijetkih zelenih javnih površina u neposrednoj blizini gradske zone.

Cilj današnjeg okupljanja i promovisanja projekta neformalne grupe mladih je važan i iz razloga što Grad Živinice nema puno javnih zelenih površina, naročito onih rezervisanih za aktivan odmor, rekreaciju u neposrednoj blizini grada, te nam je cilj ukazati na važnost očuvanja istih, koji često zbog neodgovornih građana koji na neadekvatan način odlažu smeće bivaju skrnavljeni i vremenom se pretvaraju u mini deponije.

Neformalna grupa mladih „Rekreativci“ iskazuje veliku zahvalnost svim građanima i građankama koji su se odazvali današnjem okupljanju, kao i gradonačelniku Kamenjakoviću koji je odvojio svoje vrijeme, te posebno medijima TV Živinice i nezavisnom živiničkom portalu zivinice.ba koji su propratili ovaj događaj./Naida Husić/Eldar Hrustemović/