Ovog ljeta bilo je manje požara nego obićno, ali Vatrogasna jedinica RMU Đurđevik, koja dežura i za potrebe općine Živinice, uvijek je spremna intervenisati kada je riječ o gašenju požara i drugim nepogodama.

Tokom ljeta đurđevički vatrogasci više puta su intervenisali na gašenju sijena u Gornjim Dubravama i Dežebarima, ali gorili su i automobili u ova dva mjesta, pa je i tu bilo posla za vatrogasce. Kada je riječ o automobilima često se dešavaju saobraćajne nezgode i nerjetko je potrebna intervencija vatrogasaca da spašavaju ljude, kao što je to bilo i juče kada je u sudara dva putnička motorna vozila došlo do tragičnog kraja za dvije smrtno stradale osobe.

Vatrogasci RMU Đurđevik, koje predvodi komandir Hasan Goletić, još kažu da je požara bilo tokom oog ljeta u firmi Hrastik i koji su uspješno ugasili, a takođe gorila je još šuma kod Džuvelike, jedna kuća u Gornjim Živinicama, još češće se dešava da se zapale kontajneri, da zaprijeti plinska boca, kao što je to bilo u Šišićima. Kada se neko zaključa u kuću i prijeti da će okončati suicidom, tu su opet naši vatrogasci koji su uspjeli spasiti jednu osobu.

Vatrogasci RMU Đurđevik vode evidenciju svih intervencija tokom godine, a kažu najviše posla imaju ljeti. Na sreću, ovog ljeta bilo je manje posla. Redovno dežuraju kraj telefona tokom svih 24 sata i u slučaju potrebe veoma brzo stižu na odredište u kompletnom sastavu./Š.G./

Vaš komentar na članak: