Veterinarska stanica Paprikić: Prije svinjokolja obavezno pregled na trihinozu

 

Svake godine na području našeg kantona bilježe se pozitivni slučajevi obolijevanja životinja od trihineloze, pa su zato u Veterinarskoj stanici Paprikić Živinice poduzeli sve mjere, kako bi građanima pružili potrebne usluge na zaštiti zdravlja.

“Pošto se bliži sezona svinjokolja, želimo da podsjetimo sve građane koji će to raditi u vlastitoj režiji, da meso obavezno donesu na pregled. Cilj je izbjeći neželjene posljedice i na najmanju moguću mjeru smanjiti rizike prenošenja trihineloze na ljude. Moramo priznati da su naši građani iz godine u godinu sve bolje educirani, te svjesni značaja kontrole mesa”, rekao nam je direktor ove veterinarske stanice dr.Nevres Paprikić.

Trihineloza je parazitarna bolest od koje obolijevaju domaće i divlje svinje, a čovjek se može zaraziti jedući nedovoljno smrznuto ili pečeno zaraženo meso, posebno šunke, kobasice i kulen. Bolest se najčešće javlja ujesen i zimu. Radi se o opasnom oboljenju koje ostavlja trajne posljedice na zdravlje čovjeka.
Trihineloza spada među zoonoze, tj. zarazne bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama.
Iako trihinelu pronalazimo u mnogim divljim mesojedima i svaštojedima (lisica,jazavac,medvjed,vuk,pacov) za čovjeka je najvažnija karika u prijenosu bolesti domaća i divlja svinja.Trihineloza takodje napada i biljojede, ukoliko se u njihovoj hrani nađu žive larve parazita.

Svinja se može zaraziti jedući različite vrste zaraženih divljih životinja (najčešće glodara) a čovjek se zarazi jedući nedovoljno smrznuto ili pečeno zaraženo svinjsko meso (osobito šunku, kobasice i kulen).

Razvoj bolesti

Mišićno tkivo zaraženih životinja sadrži ciste, tj. učahurene oblike parazita, koje u početnom dijelu tankog crijeva (nakon što ih čovjek proguta) sazrijevaju do odraslih oblika. Parenjem odraslih parazita nastaju brojne ličinke koje se uspješno probijaju kroz stjenku crijeva do krvotoka, a zatim se krvlju i limfom prenose po čitavom tijelu. Ciklus završava invazijom ličinka u mišićne stanice te stvaranjem cista, dok se odrasli paraziti izbacuju stolicom.

Klinička slika

Bolest se manifestuje u ovisnosti o razvojnoj fazi parazita, pa tako razlikujemo crijevni stadij, stadij mišićne invazije te stadij rekonvalescencije. Težina same bolesti u prvome redu ovisi o broju trihinela u konzumiranom mesu, kao i o zdravstvenom stanju organizma.

Najčešće, nakon nekoliko dana od konzumacije zaraženog mesa kod ljudi se javlja proljev, povraćanje te boli u trbuhu praćene mučninom i znojenjem, a u kasnijem periodu za 2-3 sedmice započinje stadij mišićne invazije koji se očituje bolovima u mišićima, visokom temperaturom, edemima lica i kapaka, preosjetljivošću na svjetlost.

U težim slučajevima dolazi do promjena na srcu, plućima i nervnom sistemu te može nastupiti i smrt. Bolest u najvećem broju slučajeva prelazi u stadij rekonvalescencije, razdoblje koje odgovara stvaranju cisti i traje od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci. Larve se učaure i ostaju vitalne 8-12 meseci, pa čak i do 30 godina.Trihineloza posebno zahvata aktivne mišiće (dijafragmu, interkostalne mišiće, pokretače očnih jabučica, žvakaće mišiće, jezik, mišiće ekstremiteta).

ZAKLJUČAK

-Bolje spriječiti nego liječiti Soljenje, sušenje i dimljenje mesa ne uništava ličinke, već je pravilno kuhanje i pečenje mesa najsigurnija zaštita.

Dakle ključna je upravo prevencija pojave bolesti koja se bazira na veterinarskoj provjeri mesa trihineloskopijom, kao i na mjerama deratizacije u cilju smanjenja populacije štakora (najčešćeg nosioca bolesti u našim krajevima).

Građani mogu donijeti meso na pregled u Veterinarskoj stanici „Paprikić“ Živinice svakim danom, uključujući subotu i nedelju u vremenu od 7,30 do 16 sati, a u vanrednim situacijama i poslije radnog vremena.

Sve informacije naši građani mogu dobiti putem telefona na 774-774./VS Paprikić/