Video o sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici

Približava se 11.jul, Dan sjećanja na žrve genocida u Srebrenici.Tim povodom pripremili smo inserte snimljenih video svjedočenja u 17′ minutnom videu koji je pripremio Memorijalni centar Srebrenica.

Ovaj projekat je realiziran saradnjom Memorijalnog centra Srebrenica i Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu. Formirana je zajednička kolekcija ove dvije institucije, koja predstavlja važan doprinos dokumentaciji genocida iz ugla djece.

Multidisciplinarni projektni tim uključivao je antropologe, psihologe, historičare, te je bio sastavljen od predstavnika obje institucije. Preko 100 ljudi koji danas imaju svoje porodice i od kojih mnogi i sada žive u Srebrenici ili okolini iskazalo je želju da njihova sjećanja i uspomene postanu dio ove kolekcije, ali i hrabrost da dođu i da o svojim iskustvima govore pred kamerom.

Ovaj projekt rezultirao je sa 70 sati video materijala, te blizu 100 dokumentovanih uspomena, među kojima su dominirala pisma i fotografije, ali i nekoliko rijetkih sačuvanih ličnih predmeta poput džempera, jakne,
ruksaka i slično./Tim za medije/