U organizaciji Crvenog križa FBiH u periodu 16. do 19.10.2014. godine na području općine Cazin, održan je Kamp mladih Crvenog križa Federacije BiH, na kojem je sudjelovalo više od 50 mladih volontera iz 10 kantonalnih/županijiskih organizacija strukture Crvenog križa FBiH, a među njima su bili i mladi iz Crevenog križa/krsta Živinice (Dr Almir Jagodić, Ernada Ćatić i Almin Jagodić).

Ovogodišnji Kamp mladih bio je posvećen edukaciji volontera Crvenog križa iz oblasti pripreme i odgovora na prirodne nesreće, psihosocijalne podrške, te razmjeni iskustava mladih volontera u vezi sa poplavama koje su u proteklom periodu zadesile područje BiH i regiona.

Prvog dana Kampa, 17. oktobra, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, mladi su posjetili najugroženije porodice u poplavljenim područjima u općini Cazin i Bosanska Krupa, te tom prilikom im uručili skromnu pomoć u vidu paketa hrane.

Pored toga, predstavnike mladih i delegaciju Crvenog križa Unsko-sanskog kantona, primili su predsjedavajući Skupštine USK gospodin Nijaz Hušić i načelnik općine Bihać gospodin Emdžad Galijašević, koji su pozdravili i podržali rad mladih i izrazili veliku zahvalnost na njihovom angažmanu tokom i nakon poplava.

Učesnicima kampa dobrodošlicu je poželio i generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić, te ih ukratko upoznao sa javnim ovlaštenjima Crvenog križa i zakonskom regulativom u oblasti pripreme i odgovora na prirodne nesreće.

Jedan od edukatora na kampu je bio i naš Dr Almir Jagodić, koji je održao predavanje i radionicu “Prva pomoć u poplavam”.

Pored edukativnog dijela kampa, koji se odnosio na pružanje prve pomoći i psihosocijalne podrške, te komunikacije i socijalnih vještina u situacijama prirodne nesreće, mladi su određenim aktivnostima obilježili i 18. otobar- Evropski dan borbe protiv antitrafikinga.

Učesnicima Kampa približena je tema prevencije trgovine ljudima, pa su kroz interaktivne radionice dali svoj doprinos u obilježavanju pomenutog datuma. /Š.G./

Na slici: Učesnici Kampa mladih  Crvenog križa

 

Vaš komentar na članak: