Ramazan je uvijek bio prilika za njegovanje vrijednosti koje ljude podstiču da se međusobno pomažu i ujedinjuju. Zajednički iftari su najbolje prilike za iskazivanje ovih vrijednosti.Vrijedne džematlije džemata Oskova organizovali su zajednički iftar na otvorenom, koji je održan u haremu džamije, koji simbolizira snagu i zajedništvo ovog džemata.

Cilj ovog iftara osim duhovnosti ujedno je i druženje i aktiviranje omladine, pa se tako ovaj džemat može pohvaliti da je u organizaciji oko iftara učestvovala velikim dijelom omladina, odnosno polaznici mektebske nastave. Ovo je drugi po redu zajednički iftar u ovom džematu, na kojem je prisustvovalo više od dvjesto džematlija. Inicijator zajedničkih iftara bio je rahmetli hadžija Esed Brčaninović, kada je prošle godine upriličen prvi zajednički iftar u ovom džematu.

O samim aktivnostima oko pripreme ovog zajedničkog iftara, imam ovog džemata Ferid efendija Fejzić nam je rekao :

„Mi smo našli za shodno da organizujemo zajednički iftar, kao jedno rješenje koje se nameće u posljednje vrijeme, a to je da Ramazan ide u ljetne mjesece, da su visoke temperature i ako se organizuju iftari po domaćinstvima, vrlo često to bude neuslovno, i domaćini nemaju mogućnost pozvati veliki broj ljudi. Džematlije ovog džemata su uložili svoj trud i svoja sredstva da napravimo ovako zajednički iftar, za koji nam se piše Ramazanska iftarska nagrada, i ako Bog da u to se uzdamo, u to polažemo nadu, i sve smo učinili za taj cilj, a džematlije su razumjele taj poziv, ovo se pokazalo svrsishodnim i mi ćemo pokušati da ovo preraste u tradiciju, jer se ugodno i družimo“.

Važno je napomenuti da je ovaj džemat vlastitim snagama izvršio rekonstrukciju minareta džamije, pred početak mjeseca Ramazana. Vrijednost ovog projekta iznosila je oko 10 000 KM. Ovom prilikom Ferid efendija Fejzić se zahvalio svim džematlija koji su svojim učešćem pomogli oko organizacije ovog zajedničkog iftara kao i oko rekonstrukcije minareta džamije.

U prelijepoj ramazanskoj atmosferi ispijaući kahvu džematlije su nastavile da se druže do početka teravih-namaza, i mogli su da uživaju u lijepom učenju ilahija u izvedbi polaznika mekteba./Nihad Kovačević/

 

Vaš komentar na članak: