Istočni dio općine Živinice, popularna 21-ca obuhvata 9 mjesnih zajednica. Na tom području živi trećina stanovništva opštine.
Međutim neravnopravnost prilikom održavanja puteva najviše je uočljiva u zimskim danima, na štetu dviju mjesnih zajednica- Tupkovića i Gračanice.

Put od Zelenike, Svojata, G. i D. Lukavice, Bašigovaca pa do Ciljuga je potpuno očišćen do asfalta. Međutim, put kroz Tupković i Gračanicu je u velikoj mjeri zapušten, uključujući i Krivaču.

Samo jedan od primjera: širina asfalta je 5.5 metara, a oni prilikom čišćenja skraćuju na 4 m, što direktno utiče na križanje vozila i otežano odvijanje saobraćaja. Autobus na relaciji Repuh-Živinice, danas je “putovo” 1 sat i 5 minuta. Sreća pa je bio raspust inače bi možda jos pola sata duže.

Trinaest vijećnika sa područja “21-ce”, načelnik općine, predsjedavajući OV, a 7 od 13 vijećnika su iz pomenute dvije mjesne zajednice.

Evo još nekih razmišljanja gradjanja o putevima tokom snježne zime u našim krajevima:

Belmin Halilović:”Svugdje ima bar po jedan traktor.Kod nas nikad nije zimska služba prošla”.

Muhamed Umihanić: “Nije nigdje kako bi trebalo, ne ciste po mjesnim zajednicama, a uzimaju pare od poreskih obveznika, neka ih je stid a i mi svi šutimo”.

Ružica Lučić: “U Lučiće nikad nisu poslali komunalno da očiste cestu”

Jahic Ramiz: “Ovu zimu su zakazali pravo”.

Alisa Pekarić:”Samo da prozovem nadležne organe koji se brinu o prohodnosti puteva u zimskom preriodu. Na putu od važnosti “Stara pruga” -Vrnojevići rekoše niko nije odgovoran da se put čisti, a toliko starog i nemoćnog naroda je u ovom naselju.Dženaza koja je obavljena jedva je obavljena upravo zbog stanja na putu. Ali ipak veliko hvala komšijama na saradnji i pomoći, bez obzira što smo sami iz svog sirotinjskog džepa morali da platimo”./I.K./

Vaš komentar na članak: