Zlatna dob: Posjeta sugrađanima u Domu starih lica

Članice Zlatne dobi iz sastava Crvenog križa Živinice, u okviru svojih aktivnosti, često organizuju humanitarne akcije, izlete i putovanja, ali ne zaboravljaju ni stare prijatelje. Tako su danas posjetile Dom za stara i iznemogla lica u Mosorovcu-općina Lukavac.

Tom prilikom posjetili su sugrađane Envera Šekija Berberovića i Šabana Dorića, te sugrađanku Ljerku Sever.

Enver je najveći dio radnog vijeka proveo u Centru za socijalni rad Živinice, gdje je jedno vrijeme bio i direktor ove javne ustanove, a poznat je kao društveno sportski radnik i glumac amater u GP Živinice.

Šabana Dorića se svi dobro sjećaju kao istaknutog medicinara JU Doma zdravlja Živinice, koji je mnogima pomagao prilikom raznih oboljenja.

Nastavnica njemačkog jezika Ljerka Sever ostaće upamćena mnogim generacijama učenika, jer su od nje naučili prve strane riječi, koje su im kasnije dobro došle kada su otišli na rad u Njemačku.Ali i bez toga ova nastavnica je svima ostala u dragom sjećanju.

Danas su već dobro zakoračili u osmu ili devetu deceniju života, te je najprikladnije bilo da se smjeste u Dom za starija lica Mosorovac, gdje su okruženi pažnjom brižnog osoblja ove privatne ustanove.

Predsjednica Zlatne dobi Mira Boro je kazala da je prijedlog za posjetu našim sugrađanima naišla na bezrezervnu podršku i da su rado danas bili u gostima kod svojih prijatelja:

“Drago nam je što smo obavili ovu posjetu i susreli se sa našim starim drugovima, s kojima smo odrastali. I oni su bili oduševljeni, tako da je susret protekao u prijatnom razgovoru, a zajedno smo zapjevali stare bosanske sevdalinke, kao nekada u mlađa vremena”.

Fatima Hadžiavdić je takođe bila u delegaciji Zlatne dobi i posjetila živiničku trojku u Mosorovcu. Nakon tog dirljivog susreta rekla je:

“U prelijepom ambijentu naši domaćini su nas s nestrpljenjem čekali i sa suzama radosnicama dočekali. Zajedno smo popili kafu, lijepo se ispričali i na kraju zapjevali. Po povratku smo obišle Abdukino tubre u Suhoj”.

Dom za starija lica smješten je nedaleko jezera Modrac i ima u svom sastavu različite sadržaje primjerene starijim osobama, tako da im je ovdje posvećena potrebna pažnja, a još kada im dođe u posjetu staro društvo i saznanje da nisu zaboravljeni, doživljaj je potpuniji./Š.G./