Danas je živiničku Zlatnu dob posjetilo Udruženje žena Centar za aktivno starenje iz Gradačca. Bila je to uzvratna posjeta dva udruženja starijih osoba, koje su se pronašle u sličnim aktivnostima, te im ovi susreti dobro dođu za razmjenu iskustava i boljeg upoznavanja dva grada.

Tako su susreti u Živinicama započeli posjetama znamenitih mjesta, kakvi su spomenik palim šehidima odbrambeno oslobodilčačkog rata u Gradskom parku, gdje su položile cvijeće, bisti Josipa Broza i Nesiba Malkića, te Islamskog centra, zgrade općinske administracije, Bulevara Nesib Malkić i srednišnje gradske jezgre.

Predsjednica Centra za aktivno starenje Gradačac Ramiza Muftić, u prostorijama Crvenog križa gdje su nastavljeni susreti, govorila je o oktivnostima koje vode u Udruženju:

“Sastajemo se ponedjeljkom i srijedom i želimo dati doprinos našoj zajednici, tako da svojim primjerom uključujemo starije osobe u društveno korisne aktivnsoti, čime bogatimo i činimo život sadržajnijim u našoj lokalnoj zajednici.Sve radimo prema sposobnostima i mogućnostima, a one su velike s obzirom da imamo bogato iskustvo na polju djelovanja tokom dugog niza godina.Imamo veliku podršku općine Gradačac i Crvenog križa Švicarske”, rekla je Ramiza Muftić.

Predsjednica živiničke Zlatne dobi Mira Boro se zahvalila na posjeti i istakla niz aktivnosti kojim se Udruženje bavi:

“Iako smo u poodmaklim godinama nastojimo dati svoj doprinos ugodnijem ambijentu za život u našoj sredini.Bavimo se humanitarnim radom u okviru mogućnosti, redovno posjećujemo starije i bolesne sugrađane, bez obzira na članstvo u Zlatnoj dobi.Imamo uspješnu saradnju sa javnim ustanovama obrazovanja, međusobno organizujemo posjete i razmjenjujemo iskustva u radu”.

Druženje, uz zvuke haromnike Edina Kanjića, nastavljeno je tokom dana, koje je počelo i završilo se pjesmom “Sa Gradačca Kule bijele”.

Članice Centra za aktivno starenje zadovojno su napustile Živinice i mnogo toga saznale su o našem gradu, koji je tako blizu, a ujedno i daleko! Ali, ovakve posjete doprinose boljem upoznavanju i zbližavanju jer to dva grada zaslužuju, s obzirom na značajno učešće živiničkih jedinica tokom rata na području Gradačca./Š.G./

Vaš komentar na članak: