Zlatna dob: Uzvratna posjeta članica Centra iz Gradačca

Danas je živiničku Zlatnu dob posjetilo Udruženje žena Centar za aktivno starenje iz Gradačca. Bila je to uzvratna posjeta dva udruženja starijih osoba, koje su se pronašle u sličnim aktivnostima, te im ovi susreti dobro dođu za razmjenu iskustava i boljeg upoznavanja dva grada.

Tako su susreti u Živinicama započeli posjetama znamenitih mjesta, kakvi su spomenik palim šehidima odbrambeno oslobodilčačkog rata u Gradskom parku, gdje su položile cvijeće, bisti Josipa Broza i Nesiba Malkića, te Islamskog centra, zgrade općinske administracije, Bulevara Nesib Malkić i srednišnje gradske jezgre.

Predsjednica Centra za aktivno starenje Gradačac Ramiza Muftić, u prostorijama Crvenog križa gdje su nastavljeni susreti, govorila je o oktivnostima koje vode u Udruženju:

“Sastajemo se ponedjeljkom i srijedom i želimo dati doprinos našoj zajednici, tako da svojim primjerom uključujemo starije osobe u društveno korisne aktivnsoti, čime bogatimo i činimo život sadržajnijim u našoj lokalnoj zajednici.Sve radimo prema sposobnostima i mogućnostima, a one su velike s obzirom da imamo bogato iskustvo na polju djelovanja tokom dugog niza godina.Imamo veliku podršku općine Gradačac i Crvenog križa Švicarske”, rekla je Ramiza Muftić.

Predsjednica živiničke Zlatne dobi Mira Boro se zahvalila na posjeti i istakla niz aktivnosti kojim se Udruženje bavi:

“Iako smo u poodmaklim godinama nastojimo dati svoj doprinos ugodnijem ambijentu za život u našoj sredini.Bavimo se humanitarnim radom u okviru mogućnosti, redovno posjećujemo starije i bolesne sugrađane, bez obzira na članstvo u Zlatnoj dobi.Imamo uspješnu saradnju sa javnim ustanovama obrazovanja, međusobno organizujemo posjete i razmjenjujemo iskustva u radu”.

Druženje, uz zvuke haromnike Edina Kanjića, nastavljeno je tokom dana, koje je počelo i završilo se pjesmom “Sa Gradačca Kule bijele”.

Članice Centra za aktivno starenje zadovojno su napustile Živinice i mnogo toga saznale su o našem gradu, koji je tako blizu, a ujedno i daleko! Ali, ovakve posjete doprinose boljem upoznavanju i zbližavanju jer to dva grada zaslužuju, s obzirom na značajno učešće živiničkih jedinica tokom rata na području Gradačca./Š.G./