Kičma i bolovi/diskushernija

U zdravom tijelu zdrav duh!

Re: Kičma i bolovi/diskushernija

PostPostao/la Zahir Poljić dana 23. 02. 2010. (00:47)

mmmn64 je napisao/la:Gospodine Poljicu, sta kazete na ovaj nalaz magnetne rezonance?!

Aplanirana lumbalna lordoza. Nema skolize torakolumbalnog segmenta. Nema znakova frakture, infiltracije ili dislokacije prsljenskih tijela snimljenog segmenta. Conus medularis nalazi se u visini L1 prsljena, u duralnoj vreci ne vide se patoloske promjene.
Na L3-4 nivou prikazuje se ocuvana visina IV prostora, degenerisao IV disk sa lijevom forminalnom anularnom rupturom i manjom protruzijom koja ekstraneuralno redukuje lijevi neuralni foramen. Vertebralni kanal AP dijametra 13mm. Desni IV foramen uredne sirine.
Na L4-5 nivou prikazuje se redukovana visina IV prostora, degenerisao IV disk, sa dorzalnom i lijevom forminalnom protruzijom koja umjereno suzava vertebralni kanal centralno na AP dijametar od 11m i ekstraneuralno redukuje lijevi neuralni foramen bez redikularne kompromitacije. Desni IV foramen je minimalno ekstra neuralno suzen. Prisutne artroticne promjene obostrano.
Na L5-S1 nivou vidi se snizen IV prostor, degenerativne IV diska sa masivnom desnom lateralnom i za 4mm kaudalno migrirajucom ekstruzijom koja obliterise desnio lateralni recesus sa kompresijom desnog S1 korijena u odstupu. Vertebralni kanal granicno stenoziran na AP dijametar od 10mm. IV forameni su ekstraneuralno suzeni.

ZAKLJUCAK: 1) NA L5-S1 NIVOU MASIVNA DESNA LATERALNA ZA 4mm KAUDALNO MIGRIRAJUCA EKSTRUZIJA IV DISKA SA OBLITERACIJOM DESNOG LATERALNOG RECESUSA I KOMPRESIJOM DESNOG S1 KORIJENA U ODSTUPU.-vodeci nivo
2) NA L4-5 NIVOU DORZALNA I LIJEVA FORAMINALNA PROTRUZIJA IV DISKA SA UMJERENOM STENOZOM VERTBERALOG KANALA BEZ RADIKULARNE KOMPROMITACIJE.
3) NA L3-4 NIVOU LIJEVA FORAMINALNA ANULARNA RUPTURA I MALA PROTRUZIJA IV DISKA SA EKSTRANEURALNOM STENOZOM FORAMENA.

Hvala

Pozdrav
Ono što je najbitnije, niste naveli istoriju bolesti od kada su nastupile tegobe,kakva su bila događanja i šta je sve poduzeto da se izliječite.Drugo što trebate navesti jeste bolovi u leđima ima li ih ili nema. i koje su se koplikacije pojavile na nogama pogotovo desna noga, kakva su događanja sa trnjenjima i bolovima.Tako isto da navedete da li imate problema sa drugim organima koji su gore na vrhu stranice ovog foruma navedeni.Kod vas sve te komlikacije su riješive u 95% slučajeva.Oporavljanjem diskusa povećava se prostor oko korijena nerva.Sve te komlikacije dogodile su se zbog slabe prokrvljenosti lumbalnog i sekralnog dijela kičme.
Kada detaljno opišete ovo što sam naveo dobit će te opširniji odgovor i zamolio bih vas da se predstavite imenom i prezimenom kao što sam ja to uradio.
To u buduće važi za sve koji žele dobiti odgovor.
Zahir Poljić
Početnik
Početnik

Sponzor

Sponzor

PostPostao/la mmmn64 dana 27. 02. 2010. (22:13)

Izvinjavam se sto se nisam predstavila.
Ja sam Nasiha Besirovic, 1964. sam godiste.

Bolovi su poceli prije jedne godine. U pocetku su bili intenzivniji nego sada. Prva tri mjeseca je bilo najgore. Bolove osjecam na cijeloj desnoj strani, od kicme do stopala. Uz to, stopalo mi je stalno hladno i trni. Sa lijevom stranom nemam problema. Prvo sam imala dva tretmana kod doktora xxxx u Zavidovicima, zatim 15 terapija akupunkture, kao i tri terapije kod doktora xxxx u Tuzli.
Od drugih organa imam problema sa stitnjacom i bolovima u desnom uhu.
Ljekari sa UKC Tuzla preporucuju mi iskljucivo operaciju.

Pozdrav
Zadnja izmjena: mmmn64; 28. 02. 2010. (23:09); ukupno mijenjano 1 put/a.
mmmn64
Gost
Gost

PostPostao/la Zahir Poljić dana 28. 02. 2010. (22:05)

mmmn64 je napisao/la:Izvinjavam se sto se nisam predstavila.
Ja sam Nasiha Besirovic, 1964. sam godiste.

Bolovi su poceli prije jedne godine. U pocetku su bili intenzivniji nego sada. Prva tri mjeseca je bilo najgore. Bolove osjecam na cijeloj desnoj strani, od kicme do stopala. Uz to, stopalo mi je stalno hladno i trni. Sa lijevom stranom nemam problema. Prvo sam imala dva tretmana kod doktora xxxxxx u Zavidovicima, zatim 15 terapija akupunkture kod kineskih doktora u domu penzionera u Tuzli, kao i tri terapije kod doktora xxxxxxx u Tuzli.
Od drugih organa imam problema sa stitnjacom i bolovima u desnom uhu.
Ljekari sa UKC Tuzla preporucuju mi iskljucivo operaciju.

Pozdrav

Pozdrav Nasiha
Sada mi je već jasnije kakvo je oboljenje u pitanju. Kod vas je jedan ozbiljan problem oko trnjenja. Niste precizno naveli koliko vam vremena trne desno stopalo i da li je trnjenje u međuvremenu popuštalo što je i te kako bitna informacija. Ako je ovo navedeno trnjenje prisutno tolio vremena koliko ste naveli pad stopala desne noge je u pitanju. Ljekari koji su vam preporučivali operaciju, upvo su znali da je ozbiljan problem prisutan.Kada ste pokušali manuelnim terapijama i nije uspjelo onda nema čekanja upravo zbog pada stopala. Kopirajte komletne nalaze, dakle sve što imate i opišite detaljno opis trnjenja kakva su događanja bila i je li u međuvremenu bilo popuštanj trnjenja, vremenski period i pošaljite na e-mail zmaj1965@hotmail.com ili dođite da precizno preispitam da li ima nade iz razloga zapušteno je oboljenje. Diskusi ako nisu uništeni mogu se oporaviti i samim oporavkom se oslobađaju ukliješteni nervi zbog čega imate bolive i trnjenje. ONO ŠTO SAM NAVEO NA OVOM SAJTU JESTE DA SVI KOJI SU PRISUTNI U OVIM KOMUNIKACIJAMA, DA SE IME NI JEDNOG LJEKARA NE SPOMINJE PA BI VAS ZAMOLIO DA IZBRIŠETE IMENA ILI UMJESTO IMENA STAVITE XXXXXXX.
Zahir Poljić
Početnik
Početnik

PostPostao/la Zahir Poljić dana 01. 03. 2010. (12:05)

Pozdrav i vama Nasiha, vrlo korektno od vas i zahvaljujem na vašem razumijevanju. Ja sam čovjek koji poštuje i vili sve one koji se bave naukom, a mi naučnici imamo razumijevanja jedni prema drugima.
Zahir Poljić
Početnik
Početnik

PostPostao/la Anela Z. dana 05. 03. 2010. (12:51)

Lijep pozdrav. Prvi put se javljam, slucajno sam na Internetu naletjela na ovaj site i zainteresirala me tema. Decko mi vec odavno, od jula prosle godine, ima problema sa kicmom. Uglavnom, niko mu nije dao tacnu dijagnozu. Radio je magnetnu rezonansu, ljekar mu je rekao da na snimku nema nista. Medjutim, bol se nastavila. Pokusao je sa raznoraznim masazama, terapijama a odnedavno pije i nekakve lijekove koje mu je sugerisao jedan hirurg iz Njemacke. Ipak, bol ne prestaje. Ponekad je osjeca kao trnce, ponekad kao da pulsira. Tok boli je iz kicme ka lijevom boku, te kroz lijevu nogu.

Da li se radi o ostecenom nervu, koji treba da odumre ili je nesto drugo u pitanju? Razmisljamo da opet radi magnetnu, da vidimo ima li sada sta... Na lijevoj strani ledja otprije par dana pojavila se i tamna mrljica, kao ugrusak krvi, ima li to kakve veze....

U posljednje vrijeme skoro da i ne moze sjediti, te kombinuje hodanje i lezanje. Ako iko ima kakvog znanja o ovom, neka mi napise. Stvarno je hitno.

Unaprijed zahvalna, Anela.
Anela Z.
Gost
Gost

PostPostao/la Zahir Poljić dana 06. 03. 2010. (07:35)

Anela Z. je napisao/la:Lijep pozdrav. Prvi put se javljam, slucajno sam na Internetu naletjela na ovaj site i zainteresirala me tema. Decko mi vec odavno, od jula prosle godine, ima problema sa kicmom. Uglavnom, niko mu nije dao tacnu dijagnozu. Radio je magnetnu rezonansu, ljekar mu je rekao da na snimku nema nista. Medjutim, bol se nastavila. Pokusao je sa raznoraznim masazama, terapijama a odnedavno pije i nekakve lijekove koje mu je sugerisao jedan hirurg iz Njemacke. Ipak, bol ne prestaje. Ponekad je osjeca kao trnce, ponekad kao da pulsira. Tok boli je iz kicme ka lijevom boku, te kroz lijevu nogu.

Da li se radi o ostecenom nervu, koji treba da odumre ili je nesto drugo u pitanju? Razmisljamo da opet radi magnetnu, da vidimo ima li sada sta... Na lijevoj strani ledja otprije par dana pojavila se i tamna mrljica, kao ugrusak krvi, ima li to kakve veze....

U posljednje vrijeme skoro da i ne moze sjediti, te kombinuje hodanje i lezanje. Ako iko ima kakvog znanja o ovom, neka mi napise. Stvarno je hitno.

Unaprijed zahvalna, Anela.

Pozdrav i vama Anela
Da se uspostavi prava dijagnoza potrebno je mnogo detalja. Iskustvo moje kroz moja izučavanja anatomije kičme i rada (liječenja) pacijenata i simptome koji se javljaju kod bolesnika upućuje na sledeće.
Pošto ste naveli bol u leđima to već ukazje na smanjen diskus po visini. Kako ste naveli da bol ide iz kičme prema boku samo niste naveli horizontalno, a predpostavljam to je najbliže predjelu kičme lumbalnog i sekralnog dijela L5/S1 i upravo je tu jedan od korijena nerva ishijadikusa pa se javljaju bolovi i trnci u lijevoj nogi. Ono što je začuđujuće da magnetna rezonansa nije pokazala kakav je problem. Plava mrlja ako je na mjestu gdje se bol javlja na predjelu kičme, postoji mogućnost da je tu došlo do uklještenja tkiva između pršljenova i to bi mogao biti jedan problem. Plava mrlja ukazuje na ozbiljan problem, cirkulacija krvi je blokirana na tom dijelu. Drugo, do blokade korijena nerva dolazi zbog pritiska (uklještenja) korijena nerva pa se javljaju bolovi i trnjenje. Postoje dvije vrste trnjenja, a to su. Prvo kao mravi da hodaju (strujanje), a drugo trnjenje gdje se na tom dijelu utrnutosto dodirom ruke osjeti trnjenje i hladno je na tom dijelu utrnutosti. Ovo drugo trnjenje kada je hladno na tom dijelu noge ukazuje na potpunu blokadu korijena nerva ishijadikusa.Nerv ishijadikus ima 5 korijena za jednu i 5 za drugu nogu. Oni idu duž kičme vertikalno L1,L2,L3,L4,L5,S1,S2,S3,S4. a dijele se horizontalno između L4 i L5 nalaze se dva korijena nerva jedan ide za desnu a drugi za lijevu nogu. Između L5 i S1 nalaze se sledeća dva korijena koji također idu jedan za desnu a drugi za lijevu nogu. Sekralni dio S1 do S4 je drugačije zaštićen u odnos na prelaznom dijelu sa L5 na S1. Pet sakralnih pršljenova (kralježaka) su stopljeni (srasli) kod odraslih kako bi se stvorila zaštita od oštećenja. Također postoji mogućnost zmog raznih degenerativnih promjena na diskusima koji se nalaze u predjelima između L1 i L2, L2 i L3, L3 i L4, L4 i L5, L5 iS1 može doći do pritiska na korijene nerva. Oporavljanje diskusa je jedino riješenje pod uslovom da zbog zapušenosti bolesti nije došlo do uništenja diskusa ili drugih komlikacija. Gdje krv ne dolazi dovoljno, tu mora biti problem.
Ono što je začuđujuće da snimci nisu pokazali da postoji degeneraciju diskusa. Degeneracija diska je promjena na diskusu i upravo ta degenerativna promjena pravi komlikacije. Niste spomenuli da ste radili (snimali) RTG i CT što je neophodno i tek tada se može preciznije analizirati kada se vidi koji je problem, a onda se može odrediti i primijeniti metoda liječenja.
Negativne energije također mogu napraviti komlikacije na bilo kojem dijelu tijela što se na snimcima nekada ne može vidjeti. To su najčešći problemi kada se spava na čvorovima Hartmanove i Cyrrijeve mreže gdje se preklapaju a ispod u zemlji vodotok. To se još nazica crna tačka. Naučnici kada su izučavali, testove su pravili u zgradama iz razloga sve spavaće sobe su jedna ispod druge i rezultat ispitivanja pokazao je da svi koji su spavali na čvoru imali su zdravstveni problem.Predlažem i ovo da pročitate o ovom zračenju na netu i za preventivu da vaš dečko promijeni mjesto spavanja.
Zahir Poljić
Početnik
Početnik

PostPostao/la Anela Z. dana 06. 03. 2010. (08:04)

Hvala gospodine Poljic.

Danas cu pronaci nalaz koji je uradjen, pa cu ga proslijediti Vama, jer cini se da imate vise znanja nego svi ljekari koje smo dosad posjecivali.

Da, zaboravila sam spomenuti. Radio je CT, RTG nisam sigurna, ali ipak postoji mogucnost da jeste. Kazete da je cudno sto mu snimak nije nista pokazao? Mene ne zacudjuje, kad brojni nadriljekari rade sta hoce i kako hoce. Jedan, koji ima skoro 80 godina, kaze mu: Pa sta fali, navikni se na bol, i mene boli kicma. Toliko o profesionalnosti.

Hvala Vam jos jednom, na ovako promptnom odgovoru. Javicu se sa novim informacijama. Veliko HVALA!
Anela Z.
Gost
Gost

PostPostao/la Nebojsa dana 09. 03. 2010. (10:54)

i
Zadnja izmjena: Nebojsa; 09. 03. 2010. (18:26); ukupno mijenjano 1 put/a.
Nebojsa
Gost
Gost

PostPostao/la Zahir Poljić dana 09. 03. 2010. (16:45)

Anela Z. je napisao/la:Hvala gospodine Poljic.

Danas cu pronaci nalaz koji je uradjen, pa cu ga proslijediti Vama, jer cini se da imate vise znanja nego svi ljekari koje smo dosad posjecivali.

Da, zaboravila sam spomenuti. Radio je CT, RTG nisam sigurna, ali ipak postoji mogucnost da jeste. Kazete da je cudno sto mu snimak nije nista pokazao? Mene ne zacudjuje, kad brojni nadriljekari rade sta hoce i kako hoce. Jedan, koji ima skoro 80 godina, kaze mu: Pa sta fali, navikni se na bol, i mene boli kicma. Toliko o profesionalnosti.

Hvala Vam jos jednom, na ovako promptnom odgovoru. Javicu se sa novim informacijama. Veliko HVALA!

Pozdrav i vama Anela Z.
Očigledno da ste vrlo inteligentna osoba koja razumije komplikovane činjenice, čist zdrv razum je bogatstvo, mada kolege u mojoj struci lakše prepoznaju ovu temu. Normalno je da se ovakvom naučnom dostignuću svako razuman raduje i to se vidi na sajtovima http://www.RTVTK kao i na Forum Sarajevo-x.com i uzdržaju se bilo kakvog komentara.Brojni moji pacijenti kojima sam život spasio oni će svima reći pravu istinu. Lijepo je od vas kako se zahvaljujete i ja sam tu, vama na raspolaganju da na vrijeme riješimo, da se ne iskomlikuje oboljenje što se u mnogim slučajevima događa.
Zahir Poljić
Početnik
Početnik

PostPostao/la Zahir Poljić dana 09. 03. 2010. (17:09)

Nebojsa je napisao/la:Pozdrav Zahire i zelim ovim putem da kazem da si mi pomogao mnogo.
Da ostalima bude jasnije,ja sam imao problem sa trnjenjem nogu,sto znaci da mi je jedan disk bio skoro upropasten i nisam mogao da predjem 200 metara a da ne sjadnem i odmorim da bih mogao da hodam dalje.Doktor mi je preporucio da se operisem ,ali ja sam cuo za Zahira i otisao kod njega na terapiju koja se pokazala uspjesnom.Zahir mi je uradio 4 terapije i mogu reci da se sad osjecam jako dobro u poredjenju sa prijasnjim stanjem.Naime,nakon terapije je potrebno rediti vjezbe koje mi je rekao Zahir i kojih se ja redovno pridrzavam i vidim napredak,ne trnu mi vise noge,nemam bolove i mogu da hodam mnogo duze nego sto sam mogao.

Pozdrav Nebojsa

Pozdrav Nebojša i vama i evo kao što možemo vidjeti rezultat ovoga novog naučnog dostignuća gdje nema promašaja. Neki od pacijenata blagosivljaju, drugi kažu da mi život duguju itd. Ove vježbe koje je Nebojša naveo to jesu vježbe ali posebne koje do sada niko nije koristio i nema jačanja mišića. Nisam slučajno rekoa da sam spreman za svijetsko takmičenje.Zahvljujem Nebojša va vašem javljanju i koliko sam mogao razumjeti da ovim putem želiš pomoći drugima koji će vam zasigurno biti zahvalni.
Zahir Poljić
Početnik
Početnik

PostPostao/la Zahir Poljić dana 09. 03. 2010. (23:21)

Nebojsa je napisao/la:i

Za Anelinog dečka besplatno liječenje iz razloga, da se prepoznati koliko je njoj stalo do njega.Prikupi Anela kompletno sve što imate nalaza i pošaljite mi na e mail, nadam se da se nije iskomliciralo. Ti Anela i tvoj dečo dobit će te brojeve telefona da kontaktirate sa mojim pacijentima, oni će vam najbolje ispričati svoje tegobe koje su imali prije dolaska kod mene i kako su se oporavili.A možete ih direktno posjetiti pa sa njima porazgovarati.
Pozdrav!
Zahir Poljić
Početnik
Početnik

PostPostao/la Anela Z. dana 10. 03. 2010. (20:08)

Gospodine Poljicu, hvala Vam jos jednom na vremenu koje izdvajate za mene i mog dragog.

Sutra cemo prikupiti sve nalaze koje je dosad radio, a mozemo Vam i poslati snimak magnetne rezonanse. To bi, vjerujem, bilo najbolje.

Hvala, javicemo se sutra. Pozzdrav!
Anela Z.
Gost
Gost

PostPostao/la samir1 dana 13. 03. 2010. (20:30)

Postovani gosp. Poljic,
zovem se Samir, imam 37 godina, prije mjesec dana osjetio sam jake bolove u predjelu L-S kicme, pri cemu se bol sirio u lijevu nogu. Nakon posjete fizijatru primio sam tri injekcije ''koktel''. Nakon toga osjecao sam se bolje. Trenutno osjetim ponekad slabju bol u ledjima. U medjuvremenu sam uradio magnetnu rezonancu i nalaz je slijedeci:
1.siroka protruzija diska L4-5 dorzomedijalno i lijevo paramedijalno uz kriticnu stenozu duralnog sakusa i kompromitacije L5 radiksa u recezusu i L4 u lijevom neuroformaneu, stenozi spinalnog kanala doprinose i edem ligg. flava i artropija i.v. zglobova
2.sirokopojasno anularno bubrenje, anularna fisura i siroka centralna protruzija diska L5-S1 bez stenoze duralne vrece.

Na forum sam slucajno naisao trazeci nesto vezano za ovu temu, a s obzirom da vidim da vi puno paznje posvecujete ljudima koji se javljaju sa ovom problematikom na ovom forumu, interesuje me vase misljenje o navedenom nalazu.

Srdacan pozdrav.
samir1
Gost
Gost

PostPostao/la Anela Z. dana 13. 03. 2010. (22:34)

Gospodine Poljicu, imate PP. Lijep pozdrav, Anela!
Anela Z.
Gost
Gost

PostPostao/la amila.bolic dana 15. 03. 2010. (17:04)

Postovanje!

Javljam se sa jednim problemom i nadam se da cete mi pomoci. Naimeprije 35 dana sam pala na ledu i zadobila povredu, na rendgenu se nije dobro vidjelo pa sam radila CT i utvrdili su frakturu 6-tog torokalnog prsljena. 5 dana sam lezla u bolnici, potom sa otpustena kuci na relativno mirovanje mjesec dana, ne smijem sjediti i kada hodam da nosim trouporisnu ortozu. Danas su mi na kontroli rekli da moram i dalje nositi ortozu naredna tri mjeseca. Ako je potrebno mogu Vam naci i nalaz, ali radi se o napuknucu prsljena i zanima me da li je stvarno nakon 35 dana lezanja (mislim da je to dovoljno da zarate kost) potrebno nositi ortozu 3 mjeseca???? I puno bi mi pogogli ako mi mozete ponnuditi neki jos savjet sta ne smijem raditi npr. dizati tesko, trcati itd. ??? 1987. sam godiste, zensko, visina 164cm, tezina 55kg.

Unaprijed zahvalna!!!

p.s. koja je funkcija tog steznika sto se moze kupiti u apoekama i da li mi moze biti od koristi (moze li zamjeniti trouporisnu)
amila.bolic
Gost
Gost

PostPostao/la Zahir Poljić dana 15. 03. 2010. (21:26)

samir1 je napisao/la:Postovani gosp. Poljic,
zovem se Samir, imam 37 godina, prije mjesec dana osjetio sam jake bolove u predjelu L-S kicme, pri cemu se bol sirio u lijevu nogu. Nakon posjete fizijatru primio sam tri injekcije ''koktel''. Nakon toga osjecao sam se bolje. Trenutno osjetim ponekad slabju bol u ledjima. U medjuvremenu sam uradio magnetnu rezonancu i nalaz je slijedeci:
1.siroka protruzija diska L4-5 dorzomedijalno i lijevo paramedijalno uz kriticnu stenozu duralnog sakusa i kompromitacije L5 radiksa u recezusu i L4 u lijevom neuroformaneu, stenozi spinalnog kanala doprinose i edem ligg. flava i artropija i.v. zglobova
2.sirokopojasno anularno bubrenje, anularna fisura i siroka centralna protruzija diska L5-S1 bez stenoze duralne vrece.

Na forum sam slucajno naisao trazeci nesto vezano za ovu temu, a s obzirom da vidim da vi puno paznje posvecujete ljudima koji se javljaju sa ovom problematikom na ovom forumu, interesuje me vase misljenje o navedenom nalazu.

Srdacan pozdrav.

Pozdrav Samire!
Iz ovoga navedenog opisa jasno se može prepoznati da se stanje poboljšalo.Najbitnije je to da nema više pritisaka na korijene nerva ishijadikusa lijeve noge što znači da je dobrim dijelom napredovao oparavak. Ono što je najbitnije kada dobijete upute od liječnika da ih se definitivno pridržavate. To što ponekad osjetite slabiju bil u leđima jasno govori da ste se uspjeli dobro oporaviti, što znači da u većini slučajeva vi se osjećate dobro. Ali morate znati da vam je na tom mjestu gdje nekada osjetite bol diskus smanjen. Nipošto bilo kakav teret podizati i potrebno vam je dosta masaže da bi oporavak dalje napredovao.Čuvajte leđa hladnoće i pij te dovoljno tečnosti (vode).
Zahir Poljić
Početnik
Početnik

PostPostao/la Zahir Poljić dana 15. 03. 2010. (23:21)

amila.bolic je napisao/la:Postovanje!

Javljam se sa jednim problemom i nadam se da cete mi pomoci. Naimeprije 35 dana sam pala na ledu i zadobila povredu, na rendgenu se nije dobro vidjelo pa sam radila CT i utvrdili su frakturu 6-tog torokalnog prsljena. 5 dana sam lezla u bolnici, potom sa otpustena kuci na relativno mirovanje mjesec dana, ne smijem sjediti i kada hodam da nosim trouporisnu ortozu. Danas su mi na kontroli rekli da moram i dalje nositi ortozu naredna tri mjeseca. Ako je potrebno mogu Vam naci i nalaz, ali radi se o napuknucu prsljena i zanima me da li je stvarno nakon 35 dana lezanja (mislim da je to dovoljno da zarate kost) potrebno nositi ortozu 3 mjeseca???? I puno bi mi pogogli ako mi mozete ponnuditi neki jos savjet sta ne smijem raditi npr. dizati tesko, trcati itd. ??? 1987. sam godiste, zensko, visina 164cm, tezina 55kg.

Unaprijed zahvalna!!!

p.s. koja je funkcija tog steznika sto se moze kupiti u apoekama i da li mi moze biti od koristi (moze li zamjeniti trouporisnu)

Poštovana Amila sa takvim povredama nema poigravanja, pogotovo kada ste spomenuli dizanje tereta i trčanje.Vi se morate oprezno kretati da ne padnete nehotično. Poznat mi je jedan slučaj kada je mladić imao sličnu povredu i podcijenio postojeću situaciju povrede i pokušao od auta motor da zaokrene nekoliko stepeni u desno, a taj motor je bio na zemlji izvađen iz auta, to je za njega bila katastrofalna greška . Ono što vi mislite da je dovoljno to je vaše mišljenje, ali šta ako primera radi napuknuće pršljena počne zarastati, a vi to prilikom pomijeranja torokalnog dijela kičme ponovo oštetite pa samim tim vraćate sve na početak. Pridržavaj te se uputa i ortozu niste slučajno dobili da vam osigurava stabilnost kičmenog stuba . Ono što je vaša sreća niste gojazni jer bi to moglo dodatno opterećivati povredu. Što znači da morate biti disiplinovani, a vrijeme će brzo proći. Ništa ne radite na svoju ruku i mislim da imate dobre liječnike koji vas savjetuju.
Prijateljski pozdrav.
Zahir Poljić
Početnik
Početnik

PostPostao/la amila.bolic dana 16. 03. 2010. (16:38)

Najljepsa Vam hvala na savjetu,
veliki pozdrav i svako dobro!
amila.bolic
Gost
Gost

PostPostao/la Zahir Poljić dana 16. 03. 2010. (21:39)

amila.bolic je napisao/la:Najljepsa Vam hvala na savjetu,
veliki pozdrav i svako dobro!

Hvala Amila i vama također želim sve najbolje, a posebno uspiješan oporavak uz tople pozdrave!
Zahir Poljić
Početnik
Početnik

PostPostao/la Nebojsa dana 17. 03. 2010. (23:10)

I
Nebojsa
Gost
Gost

PrethodnaSljedeća

• Prikaz ispisa • A/a

Natrag na Sport i Zdravlje

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.