Primjeri:Humanista Omer Mešić

Najčešći razlog zbog kojeg pojedinci daruju krv je izrazito human – želja da se učini dobro djelo i da se pomogne bolesniku. Darivatelji krvi imaju divan osjećaj zadovoljstva da su spasili nečiji život.

Time se rukovodio i naš heroj dobrovoljnog darivanja krvi Omer Mešić iz Donje Višće.On je do sada krv darivao 158 puta i za taj human čin nagrađivan je od Crvenog krsta zlatnim plaketama.Kako je sve počelo?- ovako nam je kazao darovatelj Omer Mešić:

“Služio sam vojni rok JNA u Nišu, kao padobranac.Lako sam savladao tehniku spuštanja, te sam upisao 28 skokova.Tako, dok sam služio vojni rok, ispunila mi se želja da po prvi puta 1969.godine darujem krv i to me je učinilo sretnim. Nastavio sam sve dok nisam napunio 65 godina i oda tada više nemam pravo odazivati se na te korisne humanitarne akcije darivanja”, kaže Omer.

Tokom radnog vijeka promijenio je više poslova, a najviše je radio u Kreki-jama Bukinje:

“Radio sam u Bukinju, u jami, kao kopač na direktnoj proizvodnji uglja.Radilo se vrijedno i ispunjavali smo norme.Kao rudar redovan sam bio na akcijama darivanja krvi.Pa i poslije, tokom rata kao prvoborac-dobrovoljac rado sam se odazivao da darujem krv, koja mnogima znači spas života.Bio sam dobrog zdravlja i ne žalim što sam darivao krv.Jedini zdravstveni problem nastao mi je kad sam 2015.godine pao s krova”.

Osim Crvenog križa, nije dobivao nagrade.Kaže jedino od MZ Donja Višća prilikom izgradnje spomen obilježja.Omer Mešić je mnogima pomogao, a mnogi su mu ostali dužni dok se bavio privatnim poslovima.

“Takvi smo mi ljudi.Spremni za prevariti i niko te ne pita šta si radio, koliko si kome pomagao!Vrijeme je da se mi kao ljudi promjenimo, da budemo bolji, da jedni drugima pomažemo-ili bar ne odmažemo”, zaključuje našu humanu priču Omer Mešić, koji bi mnogima mogao poslužiti kao primjer dobrog i humanog čovjeka!/Š.G./