Svjetski dan darivanja krvi

Danas je Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Posvećej je danu kada je rođen austrijski biolog Karl Landšajner (1868-1943), koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čovjeka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Krv i krvni derivati predstavljaju lijek za pacijente i neophodni su da bi neko bio izliječen i da bi nečiji život bio spašen. Sve zdrave osobe muškog i ženskog pola od 18 do 65 godina mogu dati krv, ukoliko zadovoljavaju medicinske kriterijume poslije laboratorijskog i ljekarskog pregleda.

Prvi Svjetski dan davalaca krvi obilježen je 14. juna 2004. godine, a u junu 2005, na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su dali izjavu o potpori dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi.

Crveni križ/krst Grada Živinice svake godine organizuje, između ostalog, i akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

“Crveni križ Grad Živinice tokom godine organizuje razne humanitarne aktivnosti, a redovna su akcije dobrovoljnog darivanja krvi.Imamo veoma aktivnu ekipu Tima mladih od 120 volontera, koji stižu svuda, a posebno se angažuju u organizovanju 3 akcije dobrovoljnog darivanja krvi tokom kalendarske godine.Svi znamo od kolike je važnosti darivanje krvi i broj darovalaca se povećava iz godine u godinu”, kaže nam sekretar GO Crvenog krsta Živinice Nermin Aljić.

Uprkos velikom angažmanu aktivista Crvenog križa tokom pandemije COVID-19,ova humanitarna organizacija uspjela je početkom aprila organizovati akciju darivanja krvi, a to će činiti i u narednom periodu./Š.G./