Bicikli i automobili izjednačeni, zabranjuje se vožnja kroz prirodu?
Ovih dana u toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti prirode FBiH. Greškom ili ne, u Nacrtu zakona su izjednačene kategorije teških off-road vozila i biciklista koji se u prirodi kreću uz pomoć vlastite snage. Ako ovakav zakon bude usvojen, hiljade biciklista, koji svakodnevno posjećuju planine i odlaze u prirodu, ubuduće to neće moći činiti, osim ukoliko ne žele prekršiti zakon i platiti kaznu od 500 do 1.500 KM, saopćeno je iz Asocijacije MTB Biciklističkog saveza BiH.

Član 14 spornog zakona kaže:

"Radi sprečavanja nanošenja šteta prirodi zabranjeno je na područjima izvan naselja i izvan svih vrsta cesta, poljskih puteva, uređenih staza i poligona za vožnju (test vožnje, cross vožnje, off-road vožnje, sportske, takmičarske i promotivne vožnje i njima slični oblici korištenja), voziti, parkirati ili organizirati vožnje vozilima na motorni pogon i biciklima, osim u slučajevima obavljanja službene dužnosti, poljoprivrednih, šumarskih ili drugih dopuštenih djelatnosti, odnosno kada je to u skladu s ovim Zakonom i drugim propisima“

Asocijacija MTB Biciklističkog saveza BiH namjerava predložiti izmjenu ovog člana kako bi se izbacio sporni dio vezan za bicikliste.

"Radi sprečavanja nanošenja šteta prirodi zabranjeno je na područjima izvan naselja i izvan svih vrsta cesta, poljskih puteva, uređenih staza i poligona za vožnju (test vožnje, cross vožnje, off-road vožnje, sportske, takmičarske i promotivne vožnje i njima slični oblici korištenja), voziti, parkirati ili organizirati vožnje vozilima na motorni pogon osim u slučajevima obavljanja službene dužnosti, poljoprivrednih, šumarskih ili drugih dopuštenih djelatnosti, odnosno kada je to u skladu s ovim Zakonom i drugim propisima", prijedlog je biciklista iz Asocijacije.

Asocijacija MTB Biciklističkog saveza BiH ističe činjenicu da u BiH ne postoje uređene biciklističke staze te da nema zakonskog osnova za njihovu izgradnju, markiranje ili održavanje, tako da bi biciklistima moglo biti zabranjeno kretanje prirodom. Važno je napomenuti da je renomirani časopsi National Geographic Bosnu i Hercegovinu ove godine proglasio jednom od deset top destinacija za biciklizam u cijelom svijetu. Paradoks je što nakon tog velikog priznanja država donosi zakon koji besplatnu reklamu države i turističku atrakciju odbacuje i zabranjuje.

Član 14 zabranjuje i održavanje takmičenja, a brdski biciklizam je od 2000. godine postao olimpijski sport u kojem se trke odvijaju po neuređenim terenima. Ove je godine u BiH pokrenuta i "Škoda XC liga" u kojoj se takmiče stotine biciklista. Sport je vrlo brzo postao popularan, pa je našoj zemlji dodijeljena organizacija tri UCI utrke (Union Cycliste Internationale), a vrlo je realna mogućnost dobijanja organizacije balkanskog i evropskog prvenstva. Bude li sporni zakon usvojen, od ovih takmičenja neće biti ništa.

Reakcija biciklista, običnih građana koji samo žele da žive zdravo i koriste blagodati prirode nadomak gradova prvo je bila nevjerica, šok da je nešto ovakvo uopće moguće, a potom i samoorganizovanje u vidu masovnog okupljanja i vožnje gradskim ulicama. Glavni grad će biti zakrčen kolonom od više hiljada biciklista jer će, kako kažu, na to biti prinuđeni pošto ih zakon istjeruje iz prirode, njihovog prirodnog okruženja.

 

S.S.

Vaš komentar na članak: