Centar za životnu sredinu je protekla tri mjeseca održao niz teoretskih i praktičnih radionica, filmskih projekcija i neformalnih druženja u sklopu projekata ,,Mladi za klimatsku pravdu’’. Cilj projekta bio je da polaznike/ce škole kroz predavanjaedukujemo o klimatskim pregovorima, klimatskim promjenama i aktivizmu uopšte.Razlog organizovanja ove škole su bili21. klimatski pregovori (COP21) koji su održani u Parizu u decembru mjesecu prošle godine.

Duška Kudra, koordinatorica projekta izjavila je:

“Potreba za reagovanje na ove probleme je hitna i tiče se svih nas, ne samo velikih zagađivača već i manjih država. Kao dio građanskog društva, moramo da prihvatimo odgovornost, shvatimo koliko je naša uloga važna i da vjerujemo da su promjene moguće. Ukoliko nastavimo istim tempom i dozvolimo porast temperature preko 1,5˚C, katastrofalne promjene u klimi postaće pogubne za život kakav poznajemo”.

Radionice je redovno pohađalo 16 osoba, najmlađa polaznica je imala 17, a najstariji polaznik39 godina. Svi su pokazali veliko interesovanje za ovu, a i druge teme kojima se Centar za životnu sredinu bavi, a mnogi su odlučili da ostanu aktivisti Centra i nakon završetka projekta.

Nakon predavanja i praktične radionice, polaznici su zajedno sa aktivistima Centra za životnu sredinuorganizovali uličnu akciju 3.12.2015. godine na različitim mjestima u Banjoj Luci. Porukom:„UGALJ≠BUDUĆNOSTCOP21“ su jasno dali do znanja da i BiH ima itekako značajan udio u ovoj borbi, te da se pri razvijanju energetskog sistema u BiH u obzir moraju uzeti klimatske promjene i ishod pregovora u Parizu.

Po završetku svih aktivnosti nekoliko polaznika/ca škole i aktivista/ica Centra za životnu sredinu su dobili priliku da odu u Pariz i priključe se globalnom klimatskom pokretu na protestima, zajedno sa hiljadama drugih aktivista/ica. Jedan od učesnika radionice, Miloš Orlić,je o svom iskustvu u Parizu izjavio:

“Bio sam tu i vidio da svijetu ne manjka ljudi svjesnih da imamo jednu Zemlju i da moramo da je čuvamo kao što i ona čuvanas”.

O utiscima, razmišljanjima i osjećanjima koja su doživjeli aktivisti/ce u Parizu i klimatskim pregovorima, više možete da pročitate na našem blogu, Klima, mladi, pravda, koji je pokrenut kako bi svima sa našeg govornog područja pružio više informacija o ovoj problematici:http://czzs-cop21.tumblr.com/.

Vaš komentar na članak: