Prošle sedmice, objavili smo tekst o radnjama koje bacaju sumnju na zakonitost rada načelnika općine Živinice, Hasana Muratovića. Podsjećamo, naši sagovornici su tvrdili da načelnik Muratović ne plaća obaveze prema Penzijsko-invalidskom osiguranju.

  Da duže od 5 godina obezbjeđuje prijevoz profesorima Pravnog fakulteta iz Sarajeva u Tuzlu, da bez zakonskih procedura prima radnike u radni odnos, da je oštetio Budžet općine Živnice.  Protiv Hasana Muratovića je podignuta optužnica vezano za prijem pripravnika u radni odnos. S tim da postoji više anonimnih prijava čiji se navodi provjeravaju, potvrđeno nam je i u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona. Načelnik Muratović je lično, došao u našu redakciju kako bi demantovao pomenute optužbe. Demant prenosimo u cjelosti.

  “ Pitam Vas, kakve veze ima svjedočenje gospođe Senije Divjak u krivičnom postupku protiv Edhema Šarana za pokušaj mog ubistva i moj zahtjev nadležnim organima – radnim tijelima Skupštine TK za preispitivanje rada Kantonalne komisije za borbu protiv korupcije, koja je, i sad odgovorno tvrdim, izašla iz okvira svoje nadležnosti. S obzirom da ste medij koga nije naročito interesovao atentat na izabranog zvaničnika, niti moje zdravstveno stanje, ja sam se pitao šta može biti razlog za to? Odgovor ste dali sami u Vašim prilozima posljednjih dana gdje ste se otvoreno stavili na stranu onih koji ne poštuju Zakon, a ne na stranu onih koji ga štite i provode po cijenu da to plate i sopstvenim životom. A gospođa Senija Divjak nije dobila otkaz zbog navodne nepravde ili svjedočenja, kao što lažno navodi, već joj je, nakon što je navršila punih 40 godina radnog staža, shodno odredbama Zakona o namještenicima, prestao radni odnos Rješenjem o penzionisanju.

  Za Vašu informaciju imenovana je o svom penzionisanju bila upoznata još polovinom februara, ove godine, kada joj je također po Zakonu, uručeno Rješenje o korištenju godišnjeg odmora, kako bi mogla ostvariti pravo na regres. Dakle, skoro dva mjeseca prije njenog suđenja i svjedočenja. Također, nisu tačni navodi imenovane da općina Živinice, njoj ili bilo kojem uposleniku ne uplaćuje radni staž, jer je zakonska regulativa takva, da se nijedna plaća ne može isplatiti bez predhodne uplate poreza i doprinosa. Dalje, za ovih 9 godina od kako sam Načelnik, penzionisano je oko 30 uposlenika i svima je doprinos za PIO regularan i na vrijeme uplaćen. Izuzetak čini ratna 94. godina, za koju plaće nisu ni isplaćivane, a doprinos za ovu godinu uplaćen je svima tek prilikom penzionisanja, pa i gospođi Divjak. Stoga, ne stoje navodi da dugujem gospođi Divjak 8 godina staža, ali zato stoje potpisi 107 uposlenika općine, kao i članova Izvršnog odbora sindikata općine Živinice, koji se ograđuju od izjava i dopisa gospođe Divjak, koja je navodno u ime Sindikata slala Antikorupcionoj komisiji i Tužilaštvu TK.

   Što se tiče anonimnih prijava koje, navodite, da su u Komisiju za borbu protiv korupcije, počele stizati od 2008. godine, napominjem, da anonimne prijave nekoliko pojedinaca piše protiv mene od kad sam došao na čelo Općine. A što se tiče prijema pripravnika, na isti način i po istom principu, po projektu Biroa za zapošljavanje, primljeni su pripravnici u preko 70 općina u Bosni i Hercegovini. I gle čuda, niko od drugih načelnika nije procesuiran zbog toga. Samo Hasan Muratović. “

 

RTVTK

Vaš komentar na članak: