Zbog velikog interesovanja naših gledatelja, posebno onih sa područija općine Živinice, donosimo više informacija o radu načelnika ove općine Hasana Muratovića, koje bacaju sumnje na njegov rad. Tužilaštvo Tuzlanskog kantona radi na ispitivanju prijava koje su protiv njega podnešene Komisiji za borbu protiv korupcije Skupštine Tuzlanskog kantona.

  Senija Divjak tvrdi da se otvoreno usprotivila samovolji svog donedavnog poslodavca. Priča nam kako je prva podigla glas protiv nepravde, a koju je, otrkiva, trpila radeći u općini Živinice. Nakon skoro 40 godina radnog staža dobila je otkaz iz Službe za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Tvdi da se to desilo nakon što je svjedočila pred Kantonalnim sudom u Tuzli, u predmetu protiv Edhema Šarana. Tražila je izvještaj od Penzijsko-invalidskog fonda, iz kojeg je saznala da joj devet godina nije uplaćivan radni staž. Zanimljivo –  staž nije uplaćen upravo u periodu dok je Muratović načelnik.

  „Za četrdeset godina rada, načelnik Muratović je trebao da provjeri da li je uplaćem moj PIO, s obzirom da da sam ga upozorila. On meni duguje osam godina,“ dodaje Divjak. Na moguće nezakonitosti u radu načelnika Muratovića, upozoravana je skupštinska Komisija za borbu protiv korupcije, koja je razmatrala više, ne samo anonimnih, već i potpisanih prijava. Komisija je slučaj proslijedila policiji, SIPI, Tužilaštvu.

   „Prve anonimne pretpostavke protiv načelnika Živinica, Komisija je zaprimila 09.04.2008., zatim 29.05.2008. i 11.11.2009. godine. Prijave su redovno stizale,“ kaže Azra Avdić, članica Komisije za borbu protiv korupcije. Načelnik Muratović tvrdi na Komisija nema nadležnost da se bavi ovim pitanjima:

   „Svi znamo da je po Ustavu ove zemlje u isključivoj nadležnosti Federacije krivično-procesna oblast,“ kaže Muratović.

   U prijavama se, uz ostalo navode i sljedeće optužbe – da načelnik Muratović duže od 5 godina obezbjeđuje prijevoz profesorima Pravnog fakulteta iz Sarajeva u Tuzlu, da bez zakonskih procedura prima radnike u radni odnos, da je oštetio Budžet općine Živnice.

   „Protiv Hasana Muratovića je podignuta optužnica vezano za prijem pripravnika u radni odnos. S tim da postoji više anonimnih prijava čiji se navodi provjeravaju,“ rekla je kantonalna tužiteljica, Dženeta Hadžić.

   Načelnik općine Živnice, Hasan Muratović teško je ranjen prije 6 mjeseci. Od tada je na bolovanju. Zamjenika nije imenovao. Naši izvori tvrde, kako sve ključne odluke za općinu i dalje donosi načelnik lično, a što uključuje i to, da mu saradnici nose kući dokumenta na potpis./RTV TK/

Emina Dubičić

Vaš komentar na članak: